Potpisivanje ugovora
153

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo sutra prekidaju štrajk

Piše: A. Z.
Dom zdravlja Vrazova (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Dom zdravlja Vrazova (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo koji je u generalnom štrajku od 13. oktobra sutra će potpisati kolektivni granski ugovor s Ministarstvom zdravstva KS i time prekinuti štrajk.

"Iz Ministarstva zdravstva KS su nas obavijestili da je sutra potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za Kanton Sarajevo, Vlada KS je danas donijela odluku o saglasnosti. Poslije potpisivanja će zasjedati Glavni odbor Sindikata zdravstvenih radnika KS i donijeti odluku o prekidu generalnog štrajka", potvrdio je za Klix.ba doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS.

Edo Selimić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Edo Selimić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Iako je dogovor s ministricom zdravstva Zilhom Ademaj postignut prošlog petka, a detalji ugovora dogovoreni u ponedjeljak, zdravstveni radnici su odbili da prekinu štrajk sve dok i službeno ne potpišu ugovor, što će se konačno realizovati u petak u 8:30 sati.

Podsjećamo, zdravstveni radnici su tražili satnicu od 2,75 KM, a nakon dva neuspjela sastanka dogovorena je satnica od 2,60 KM, radna sedmica od 37,5 radnih sati i koeficijent minulog rada od 0,5.

Tokom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je počeo krajem prošle sedmice, zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve, a u štrajku ne učestvuju Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".