BiH
1

Zdravstveni radnici u Goraždu stupili u generalni štrajk, traže povećanje satnice

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Zdravstveni radnici u BPK Goražde počeli su generalni štrajk nakon što nisu uspjeli približiti stavove s Kantonalnom vladom o potpisivanju Kolektivnog granskog ugovora. U štrajk su stupili uposlenici Kantonalne bolnice, ali i svih Domova zdravlja na području BPK Goražde.

Naime, kantonalna vlada nije prihvatila potpisivanje granskog Kolektivnog ugovora koji je nedavno potpisan na nivou Federacije BiH uz obrazloženje kako neke od odredbi tog ugovora iziskuju dodatna finansijska sredstva, što bi izazvalo 'udar' na budžet kantona koji je ionako u deficitu.

U Sindikatu podsjećaju da je njihov zahtjev bio povećanje satnice na 2,35 KM, dok je Vlada ponudila 2,15 KM, što je znatno ispod minimuma od 2,31 koji je definisan Kolektivnim ugovorom. Naglašavaju kako bi vjerovatno i pristali na ponudu Vlade da ona nije uslovljena umanjenjem drugih prava uposlenicima, poput smanjenja procenta izdvajanja na dužinu radnog staža sa 6 na 4 posto.

"Vlada, odnosno ministarstvo, pokušava banalizovati stvari i svodi sve na plate, međutim, to je mnogo više od plata. To je prije svega usaglašavanje sa Zakonom o radu. Mi ništa drugo ne tražimo, samo usaglašavanje, a to što godinama imamo najniže plate na nivou FBiH je posebna priča", kazao je Emir Baščelija, predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

O štrajku uposlenih u zdravstvu danas raspravlja i Vlada BPK Goražde, a kako saznajemo, u popodnevnim satima zakazan je i novi sastanak predstavnika Vlade i Sindikata.