Sarajevo
11

Zdravstveni radnici održali sastanak s predstavnicima Vlade: Nema dogovora o povećanju plaća

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo sastali su se danas u Domu zdravlja Centar sa zdravstvenim radnicima, članovima Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, kako bi pregovarali o njihovim zahtjevima zbog kojih su stupili u generalni štrajk.

Iz Sindikata su istakli kako su spremni na saradnju te kako im nije u interesu da ispaštaju pacijenti. Oni su najavili kako će u narednim danima izlaziti pred zdravstvene institucije kako bi izrazili nezadovoljstvo.

"Svi pregovori svode se na to da direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje sam odlučuje s koliko sredstava raspolaže. Samo kaže imam toliko ili nemam toliko i tu se sva priča završava. Stoga će u rješavanje ovog problema sada biti uključen i Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje koji je zakazao sjednicu za ponedjeljak iduće sedmice. Ipak, oni trebaju upravljati Zavodom, a ne samo direktorom. Ističemo kako će tokom štrajka sve funkcionisati, pacijenti će biti zbrinuti jer neće svi ljekari u isto vrijeme izlaziti ispred zgrade. Spremni smo ići do kraja. Možemo mi čak i tražiti dozvolu od policije da imamo mirne proteste, ali ovo nisu mirni protesti. Izlazak ispred zgrade je izražavanje nezadovoljstva svih uposlenika", istakli su iz Sindikata.

Inače, zdravstveni radnici stupili su u štrajk jer nisu postigli dogovor s Vladom KS o povećanju plaća.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić na današnjem sastanku istakla je kako Vlada KS nije protiv povećanja plaća, ali da je nužno ispuniti određene pretpostavke za to.

"Niti u jednom trenutku niko iz Vlade KS nije rekao da ne podržava sve zaposlene u zdravstvu. Razumijemo situaciju i položaj na tržištu. Razumijemo da imamo odliv medicinskog kadra i da smo zajedno sa državama regije u tom problemu, ali mi kao Vlada imamo neke svoje stavove koje potrkrepljujemo činjenicama koje su vama u određenom trenutku prihvatljive ili nisu. Nije ovdje riječ o nezadovoljstvu Vlade zdravstvom ili obrnuto niti je riječ o sukobljenim stavovima. Uvijek ponavljamo kako nam je potrebno vrijeme da sagledamo jasno stanje. Vrlo smo spremni da se u novi kolektivni ugovor koji vam nudimo unese i obavezujuća odredba da počnemo pregovore i unutar važećog kolektivnog odgovora. Bitno je da s te strane približimo stavove", kazala je Brčić.

S druge strane, zdravstveni radnici dodali su kako nije riječ o sumi novca već o njihovim principima. Kako kažu, smeta im jer ljekari kao nosioci posla u zdravstvu imaju manje satnice od onih koji rade u administraciji.

Nakon što je jučer ministrica zdravstva KS Amela Sofić obišla nekoliko sarajevskih ambulanti, najavila je danas kako će to nastaviti raditi jer se želi upoznati sa situacijom na terenu.

"Da bismo mi vama pomogli, ja moram znati šta se dešava na terenu. Sve posjete su protekle u lijepoj atmosferi. Htjeli smo se uvjeriti koliko ima pacijenata, kako se radi i slično. Smatram da je moja obaveza da budem na terenu. 'Rubne' ambulante sam odredila kao kritične i prve sam ih posjetila. Nama su svi domovi zdravlja važni kao primarna zdravstvena zaštita i sama sam u politici, zajedno sa ovom Vladom, usmjerena da ovu ustanovu stavim na noge. Nije sad vrijeme da govorimo šta ste sve proživljavali u prethodnom periodu i koliki je odnos zdravstvenog i nezdravstvenog kadra te ko se sve prijavljivao na koja mjesta. Ja imam informaciju da je više od 300 ljudi zaposleno za tri godine, a kad sam došla na poziciju, zapravo nedostaje zdravstvenog kadra. Znači nisu primani liječnici, medicinske sestre, tehničari i slično. Da je prethodni mandatar ili zdravstvena politika imala viziju, mi sad ne bismo imali problem da su neke ambulante zatvorene", istakla je Sofić.

Kada je riječ o izlascima ljekara pred zdravstvene ustanove, ministrica Brčić kazala je da Vlada KS podržava svako legitimno pravo građana da se bore za svoja prava, ali da zdravlje i život pacijenata nit u jednom trenutku ne smiju biti ugroženi.

Konkretnih dogovora o prekidu štrajka na današnjem sastanku nije bilo.