Okončani protesti
98

Zdravstveni radnici izviždali Vladu KS, predsjednik sindikata poručio: Ne možete se s nama igrati

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Završeni su protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS. Demonstranti su izviždali Vladu, a tokom protesta prisutnima se obratio i Izet Hočko, predsjednik sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo.

Izet Hočko je poručio da su krajem decembra 2022. godine sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvenom sektoru uputili zahtjev prema Vladi KS da se ide sa izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan 28. aprila prošle godine. Vlada je formirala pregovarački tim, zatim su počeli pregovore.

"Ušli smo u 9. mjesec, nešto se mora roditi. Sindikati se bore da spase zdravstveni sistem koji je uveliko narušen. Ako srušimo zdravstveni sistem, srušili smo državu. Pokažite da se ne borite protiv sindikata i radničkih prava. Do sad ste pokazali suprotno. Laž je da ste sindikalisti. Možete u svoj CV ubaciti da ste dobri borci protiv radničkih prava. Mi smo kao sindikati odustali od svih drugih zahtjeva, samo hoćemo korekciju neto satnice koja će se uskladiti sa troškovima života", rekao je.

Hočko je poručio da donosi pozdrave aktuelnom ministru zdravstva i vladi iz Zenice. Kazao je da je prošlo 12 sati te da su trebali u januaru, eventualno u februaru, dogovoriti i spasiti građanstvo, spasiti ljude da ne odlaze u inostranstvo.

"Vi činite sve kako bi ostali bez kadra i kako bi upropastili građane KS i građane BiH. Imamo poruku za premijera. Pogrešno su vas informisali. Jutros ste iznijeli nekoliko netačnih podataka. Ne radi se o povećanju koeficijenta, radi se o korekciji neto satnice. Laž je da su plate prošle godine povećane za 27 posto. Trebali ste nekoga ko će vam reći istinu pitati, pa da izađete u javnost", rekao je.

On je uputio poruke i ministru zdravstva i Vladi Kantona Sarajevo.

"Ne možete se tako ponašati prema više od 8 hiljada zaposlenika u zdravstvu. Ne možete se s nama više igrati. Ovo je vama jasna poruka, ali prenesite ovu poruku i onima koji će doći iza vas. Nikada se više ne smije desiti ovakva situacija. Ako je tačno da nećete dirati aktuelni kolektivni ugovor, zašto ste formirali pregovarački tim, zašto smo održali toliko sastanaka?", upitao je.

Hočko je kazao da je u četvrtak održan sastanak sa ministrom gdje je on prihvatio satnicu 3,20 KM i da će ista biti od 1. septembra.

"Mi smo se, tri predstavnika sindikata, potpisali na te zaključke, tražili smo od ministra da se i on potpiše. On je rekao da njemu potpis ništa ne znači, on drži do riječi, njemu je riječ bitna. Ministre, ako tvrdiš da držiš do časti, izvoli i čini šta treba", poručio je.