Ne odustaju od protesta
125

Zdravstveni radnici HNK iz šatora poručuju: Neka gospoda mirno spava, sram ih bilo

G. Š.
Padavine i niske temperature nisu prepreka zdravstvenim radnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona da provedu noć u šatoru kod Vlade HNK u Mostaru čekajući poziv nadležnih za pregovarački stol.

Iako je šator poplavio, zdravstveni radnici su improvizirali podnice, te instalirali grijalice i upalili svijeće kako bi im uslovi tokom cjelonoćnog boravka bili olakšani, a građani im donose hranu i napitke u znak podrške.

Ovo će biti duga noć, ali kako poručuju, to nije ništa u odnosu na ono za šta su spremni kako bi se izborili za bolji položaj.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković poručuje kako će ostati u šatoru dok ih Vlada ne pozove na razgovor.

"Zdravstveni radnici su tokom rata preživjeli puno teže stvari, a u miru ih pokušavaju poniziti političke stranke i vlade. Preživjeli smo puno gore i ovo je ništa u odnosu na ono šta preživljavaju naše kolege u COVID bolnici gdje se susreću sa direktnom životnom prijetnjom. Mi ćemo ovo stojeći izdržati, a neka gospoda leži mirno u krevetu, kao što su i do sada ležali, sram ih i stid bilo sve", kazao je Vuković za Klix.ba, navodeći da idu u štrajk glađu ukoliko ne bude pomaka.

Za borbu do kraja spreman je Arnel koji je večeras u šatoru sa svojim kolegama.

"Bit će noćne i dnevne smjene i nadam se da će ovo uroditi plodom, da neće dolaziti do ružnih scena kao danas, kada je izvršen napad na zdravstvene radnike dok su mirno protestovali", kaže Arnel.

Odnos prema zdravstvenim radnicima, poručuju iz šatora, je nedopustiv.

"Vidite do kojeg smo stanja došli da moramo izostajati s posla i svojih obaveza, a imamo kući familije. Ali, doći ćemo opet ovdje i biti cijelu noć i dan i istrajati do kraja", poručio je Arnel.

Zdravstveni radnici su u organizaciji Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Sindikata zdravstvenih radnika SKB-a Mostar 10. decembra 2020. godine stupili u generalni štrajk.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi im osigurao bolje uslove rada i veće plate, ali još nikada nisu imali priliku sjesti za pregovarački stol sa Vladom HNK.