{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravstveni osiguranici KS-a se mogu opredjeljivati o tome ko će biti njihov ljekar

F
29.3.2011. u 14:57
0
2
Zdravstveni osiguranici KS-a se mogu opredjeljivati o tome ko će biti njihov ljekar
0
Zdravstveni osiguranici KS-a se mogu opredjeljivati o tome ko će biti njihov ljekar
Zdravstveni osiguranici na području Kantona Sarajevo moći će se opredijeliti za željenog ljekara porodične medicine i stomatologije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Akcija registracije osiguranika kod doktora, odnosno opredjeljivanje pacijenata, počinje od sutra i trajat će najvjerovatnije do kraja godine.

Prednosti su: efikasnija zdravstvena zaštita, dugoročna saradnja izabranog doktora i pacijenata, efikasnije provođenje promotivno-preventivnih programa te planiranje i koordinacija zdravstvene zaštite pojedinca s drugim zdravstvenim službama, tvrde odgovorni implementatori projekta.

Cijeli proces tranzicije može potrajati dvije godine.

Osiguranici će popunjavati izjave o izboru, kasnije i o eventualnoj promjeni izabranog doktora, koja će im biti proslijeđena od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. U vezi s tim je potrebno blagovremeno prijaviti eventualnu promjenu adrese prebivališta.

Osiguranici mogu popuniti izjavu u roku od 30 dana po dobijanju obrasca, a na osnovu ponuđene liste s imenima ljekara, istaknute u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja i ambulantama kantonalnog Doma zdravlja.

Za maloljetnike izbor vrši roditelj ili staratelj.

Osiguranici ne snose nikakve troškove izbora.

Ukoliko pacijent ne bude zadovoljan u praksi svojim izborom, može se opredijeliti za drugog ljekara.

Izbor nije ograničan na ljekare iz ambulante koja je vezana za pacijentovo prebivalište.
On može izabrati ljekara u drugoj općini na području Kantona, ali preporuka odgovornih, koji provode projekt registracije, jeste da osiguranici sa članovima porodice izaberu porodičnog doktora i doktora stomatologije iz njima najbliže ambulante na period od najmanje godinu dana.

Projekt odabira željenog porodičnog ljekara predstavili su danas na zajedničkoj pres-konferenciji u Sarajevu čelni ljudi kantonalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Javne ustanove Dom zdravlja u Kantonu.

Ministar Zlatko Vuković tvrdi da će to biti odličan projekt, ali ako se ispuni potpuno i provede dokraja, dok direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Mahmut Đapo kaže da je osmišljen i način da ne dolazi do preopterećenja ljekara koje pacijenti u većini žele, kao i da će takvi biti odgovarajuće plaćeni.

Slobodan Trninić, direktor Doma zdravlja, kaže da je pravo pacijenta da izabere ljekara po svojoj želji jedno od osnovnih prava reguliranih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu augusta prošle godine, kao i da će predstavljeni projekt omogućiti daljnji razvoj porodične medicine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: