Apsurdna situacija
61

Zdravstvene ustanove traže hitnu dostavu donirane medicinske opreme koja je još u magacinima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni sindikat zdravstva u FBiH zahtjeva od Vijeća ministara da hitno završi proceduru kako bi se donirana medicinska oprema iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata podijelila zdravstvenih ustanova.

"Zahtjevamo od Vijeća ministara da u hitnoj proceduri naloži Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti,da izvrši sve potrebne radnje kako bi se donirana medicinska sredstva u najkraćem roku raspodijelila svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Bosne i Hercegovine", zavodi se na početku zahtjeva.

Nezavisni sindikat zdravstva u FBiH broji oko 18.500 zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, svih profila koji iznose praktično sav teret postojeće pandemije.

"U okviru svojih ovlasti a u cilju zaštite života i zdravlja svih radnika zaposlenih u zdravstvu,zahtjevamo hitnu podjelu zaštitnih sredstava i opreme u omjeru koji je određen i za raspodjelu finansijskih sredstava od MMF-a, za Federaciju BiH,Republiku Srpsku i Brčko distrikt. S obzirom da se pandemija izazvana SARS CoV 2 virusom ne smanjuje,naprotiv dolazi do njenog razbuktavanja,neozbiljno je da donirana medicinska pomoć stoji u magacinima a zdravstveni radnici crpe zadnje rezerve zaštitne opreme kako bi zaštitili i zdravstveni sistem i pomogli građanima u ovim teškim trenucima", ističe se u saopćenju.

Poručuju da su obavili i konsultacije i sa kolegama iz Republike Srpske koji imaju potpuno iste probleme i u potpunosti se slažu sa ovim zahtjevom.

"Svaki izgubljeni dan značit će mnogo, ukoliko dođe do daljne eskalacije pandemije,jer se radi o značajnoj donaciji u zaštitnoj opremi i pomagalima koja bi nam pomogla da lakše prebrodimo ovu krizu i da pružimo bolju zaštitu našim građanima. Da se ne radi o beznačajnim pomoćima govore i podaci koje nam je dostavilo,na naš upit MVP, kojem se u ovom trenutku zahvaljujemo na iznimnom trudu u diplomatskom lobiranju i koordinaciji kako bi pomoć stigla u Bosnu i Hercegovinu. Nemojte dozvoliti da ove milionske donacije propadnu, a da donirana oprema trune po magacinima. U prilogu Vam dostavljamo specifikaciju donirane opreme samo iz UAE koju smo dobili od MVP,koja nije nimalo zanemariva i jako bi nam pomogla u našoj borbi protiv ove pošasti", zaključuje se u saopćenju.