{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravstvena ispravnost vode u KS: U 7,3 posto uzoraka pronađene bakterije fekalnog porijekla

Klix.ba
3.7.2017. u 21:22
265
313
Zdravstvena ispravnost vode u KS: U 7,3 posto uzoraka pronađene bakterije fekalnog porijekla
265
Zdravstvena ispravnost vode u KS: U 7,3 posto uzoraka pronađene bakterije fekalnog porijekla
U Sarajevu je 2016. godine od 519 uzoraka vode analiziranih na mikrobiološku ispravnost, njih 38 bilo zagađeno bakterijama fekalnog porijekla uzrokovanog koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp. Slični podaci su i za 2017. godinu, gdje se navodi da do juna osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima.
Mersiha Mehmedagić, samostalna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, je na 30. radnoj sjednici postavila zastupničko pitanje glede mikrobiološke (ne)ispravnosti vode, a iz JU Zavod za javno zdravstvo je dostavljen odgovor sa podacima o rezultatima mikrobioloških analiza vode za piće.

U odgovoru se navodi da se ispitivanje vode za piće vrši u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

U procesu kontrole su, prema njihovim navodima, obuhvaćeni: voda za piće iz centralnog gradskog vodovoda (KJKP ViK Sarajevo, sa lokalnih vodovoda na području četiri gradske općine (Centar, Novi Grad, Ilidža, Vogošća), iz JKP Vodostan Ilijaš, sa lokalnih vodovoda općine Ilijaš, iz JKP Komunalac Hadžići, iz JKP Trnovo i sa izvorišta na području KS u vlasništvu KJU za Zaštićena prirodna područja.

U 2016. godini je 481 uzoraka (92,7 posto) analiziranih na mikrobiološku ispravnost bilo zdravstveno ispravno, dok 38 uzoraka (7,3 posto) nije odgovaralo parametrima Pravilnika. Cijelu tabelu možete pogledati u nastavku.U 2017. godini, zaključno sa 31. majom, osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima pravilnika. Tabelu možete pogledati u nastavku.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: