{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravstvena inspekcija RS zabranila prodaju porculanskih igračaka

F
27.3.2014. u 14:34
0
1
Zdravstvena inspekcija RS zabranila prodaju porculanskih igračaka
0
Zdravstvena inspekcija RS zabranila prodaju porculanskih igračaka
Foto: Ilustracija
Zdravstvena inspekcija Republike Srpske naložila je povlačenje i uništavanje 51 seta porculanskih dječijih igračaka "set za čaj", šoljice sa tanjirićima, zbog mogućeg povređivanja djece sitnim komadima.
Odredbama Pravilnika o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe, koji se mogu stavljati u promet, nije dozvoljeno prometovanje dječijih igračaka izrađenih od porcelana, zbog lake lomljivosti, saopćeno je danas iz Insepektorata RS-a.

"Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da su predmetne igračke na tržište distribuisali uvoznici iz Federacije Bosne i Hercegovine. Informaciju o prisustvu ovih igračaka na tržištu dostavili smo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Inspektoratu Distrikta Brčko i Agenciji za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.

Zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u kontrolama predmeta opšte upotrebe prilikom uvoza utvrdila nepravilnosti kod jedne pošiljke dječjih igračaka, lutka barbi zbog lakog izvlačenja kose, u količini od 576 komada, koje su po nalogu inspektora uništene.

Također, u kontrolama prilikom uvoza utvrđene su nepravilnosti i kod jedne pošiljke kupke za tuširanje u količini od 48 komada zbog mikrobiloške neispravnosti i kod jedne pošiljke plastičnih tanjira u količini od 17.100 kg koji nisu bili bezbjedni za ljudsku upotrebu zbog nedozvoljene ukupne migracije.

Pošiljka kupke je uništena po nalogu inspektora, dok je pošiljka tanjira vraćena iz Republike Srpske i bit će upotrijebljena za proizvodnju plastičnih stolica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: