{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala

F
1.6.2007. u 18:04
0
0
Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala
0
Zdravko Tolimir u pritvoru Haškog tribunala
Zdravko Tolimir, visoki oficir vojske bosanskih Srba optužen za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, prebačen je danas u pritvor Haškog tribunala za ratne zločine.
U saopćenju iz Tribunala se kaže da su Tolimira jučer uhapsile vlasti u Bosni i Hercegovini nakon što je bio u bjekstvu više od dvije godine.

Poslije Tolimirovog hapšenja, preostaju još dvojica najtraženijih bjegunaca od međunarodne pravde koji su optuženi za zločine počinjene u Srebrenici: general Ratko Mladić, bivši komandant vojske bosanskih Srba i Radovan Karadžić, bivši predsjednik bosanskih Srba.

Optužnica Međunarodnog suda tereti Tolimira, pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjedonosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), za ubistvo više od 7.000 muškaraca i mladića iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Optužnicom se Tolimir također tereti za stvaranje nepodnošljivih uvjeta za život civilnog stanovništva Srebrenice i Žepe i prisiljavanje tog stanovništva da napusti ove zone pod zaštitom UN-a.

Tolimir je bio neposredno odgovoran komandantu VRS-a Mladiću.

Tolimir se tereti, između ostalog, da je učestvovao u ubistvu zarobljenih bosanskih Muslimana koji su privremeno držani na različitim lokacijama u gradovima Bratuncu i Potočarima u istočnoj Bosni.

U optužnici se navodi da je u okviru više od dvanaest incidenata ubistva, Tolimir nadzirao odred VRS-a koji je po prijekom postupku pogubio više od 1.700 muslimanskih muškaraca i mladića na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u Pilici. Tolimir je također učestvovao u planu da se protjeraju svi Muslimani iz enklava Srebrenica i Žepa.

U optužnici se tvrdi da su u provođenju tog plana snage VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, između ostalog, granatirale civilne mete u tim enklavama i ograničavale dostavu humanitarne pomoći kao što su hrana, lijekovi i medicinska pomoć. Prema navodima optužnice, ti i drugi zločini bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i operacije u kojoj je učestvovao Tolimir.

Taj poduhvat je imao za cilj da se muslimansko stanovništvo protjera iz enklava Srebrenica i Žepa na područja izvan kontrole Republike Srpske (RS).

Od ukupno 161 osobe protiv koje je Međunarodni sud podigao optužnicu od svog osnivanja 1993. godine, na slobodi je još uvijek samo pet optuženika, a među njima su i najtraženiji - general Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Međunarodni sud se zahvaljuje EUFORU-u, snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini, na podršci u vidu transporta, obezbjeđenja i logističke pomoći pruženoj prilikom prebacivanja Tolimira na Međunarodni sud.

Prvo stupanje Zdravka Tolimira pred Pretresnim vijećem II zakazano je za 4. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: