BiH
0

Zdravko Mihaljević prekinuo štrajk glađu

BIRN Justice Report
Nakon više od mjesec dana odbijanja uzimanja hrane i nedolaska na ročišta, Zdravko Mihaljević je prekinuo štrajk glađu.Nakon što je odbio doći na prethodna četiri ročišta, Zdravko Mihaljević se pojavio u sudnici, a njegov branilac je obavijestio Sud da je optuženi za zločine počinjene na području Kiseljaka prekinuo štrajk glađu.

“Zdravko je došao na svoju odgovornost iako mu transport pogoršava zdravstveno stanje”, rekao je Dušan Tomić, dodavši da bi za Odbranu bilo korisno da se Mihaljević iz pritvorske jedinice u Tuzli ponovo vrati u Kulu, u Istočnom Sarajevu.

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, optužen je za učestvovanje u zauzimanju, paljenju i pljačkanju sela Tulice kod Kiseljaka, 12. juna 1993. godine. Tom prilikom sedam osoba je lišeno života, dok su preostali mještani sela odvedeni u kasarnu u Kiseljaku, gdje su boravili u nečovječnim uslovima i bili izloženi maltretiranju.

Mihaljević je 10. septembra počeo štrajkovati glađu zajedno sa drugim pritvorenicima u Kazneno-popravnom zavodu Kula koji zahtijevaju primjenu Krivičnog zakona bivše Jugoslavije umjesto Krivičnog zakona BiH, koji propisuje strožije kazne. Sud BiH je u toku štrajka donio rješenje da se pritvorenici premjeste u druge pritvorske jedinice u BiH, te je Mihaljević prebačen u Tuzlu.

Tužilaštvo BiH je na ovom ročištu okončalo izvođenje materijalnih dokaza, pa je tužiteljica Slavica Terzić prezentirala brojne dokumente, među kojima su zapisnici o utvrđivanju identiteta i izvodi iz matičnih knjiga umrlih za 12 mještana Tulica.

Kao materijalne dokaze Tužilaštvo je prezentiralo izvještaje o radu Vojne policije iz Kiseljaka, u kojima se navodi da je 12. juna 1993. godine u kasarnu u Kiseljaku dovedeno 29 zatvorenika iz Tulica, te da su odvođeni na prinudne radove.

Odbrana se usprotivila uvođenju ovih dokumenata dok se ne saslušaju osobe što su ih potpisale, koje su, prema Tomiću, “dostupne i mogu biti saslušane”.

Među materijalnim dokazima Tužilaštva našle su se i presude Tribunala u Haagu Dariju Kordiću (osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini) i Mariju Čerkezu (osuđen na šest godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini), na što je Odbrana također imala prigovor.

“Odbrana se principijelno protivi ovim dokazima jer se u tim presudama ne spominje moj klijent. Postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo ne uvede presudu Ivici Rajiću, u kojoj se jasno vidi šta je bilo u Tulicama”, rekao je Tomić.

Ivica Rajić je, nakon priznanja krivice za zločine u selu Stupni Do kod Vareša, osuđen na 12 godina zatvora.

Sudsko vijeće je prihvatilo sve dokaze Tužilaštva, istaknuvši da njihova relevantnost i autentičnost nisu dovedene u pitanje. Također su dali priliku Odbrani da prezentira plan izvođenja dokaza.

“Za sada samo planirali 11 svjedoka, od kojih su dvojica bili svjedoci Tužilaštva, ali ih želimo i direktno ispitati”, obrazložio je Tomić.

Na njegovom spisku još su se našli Ivica Rajić i Tibor Prajo, kojeg je Vrhovni sud Federacije BiH proglasio krivim za zločine u Tulicama.

Prva tri svjedoka Odbrane na suđenju Zdravku Mihaljeviću pojavit će se 2. novembra 2007. godine.