BiH
0

Zdravko Mihaljević Pijuk oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti

FENA
Zdravko Mihaljević Pijuk oslobođen je po optužnici koja ga je teretila za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Vijeće Suda BiH u Sarajevu oslobodilo je Zdravka Mihaljevića Pijuka navoda optužnice da je kao pripadnik II bojne brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Ban Josip Jelačić” iz Kiseljaka i komandant jedinice HVO-a za posebne namjene „Maturice“ od aprila do juna '93. učestvovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na teritoriji općine Kiseljak.

Mihaljević je oslobođen navoda da je nakon artiljerijskog napada jedinica HVO-a na mjesto Tulice u Općini Kiseljak 12. juna 1993. sudjelovao u pješadijskom napadu na to mjesto, pri čemu je s Vlatkom Trogrlićem zvanim Žuna i Antom Cvijanovićem zvani Tana predvodio pripadnike postrojbe “Maturice” i druge pripadnike HVO-a, te nakon zauzimanja Tulica, pred zarobljenim Bošnjacima pucanjem iz automatske puške ubio Salku Bajraktarevića.

Oslobođen je i navoda da je nakon razdvajanja muškaraca od žena naredio grupi od trideset muškaraca da krene prema mjesnom groblju u Tulici, gdje je, s još dvojicom iz „Maturica“, pucnjima iz automatske puške ubio sedmoricu Bošnjaka, te da su ostali zarobljenici, osim jedne osobe, navodno prevezeni u kasarnu u Kiseljak, gdje su držani u nehumanim uvjetima i bili izloženi mučenju.

Sud je utvrdio da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati kako su radnje koje se Mihaljeviću stavljaju na teret dokazane van svake razumne sumnje.

Presuda je objavljena bez prisustva optuženog i njegovog advokata Dušana Tomića. Sud nije obaviješten od razlozima nedolaska optuženog, dok je Tomić svoj nedolazak opravdao.

Danas je doneseno i rješenje o ukidanju svih mjera zabrane donesenih prema optuženom Zdravku Mihaljeviću Pijuku 9. novembra 2007.

Zdravko (Mate) Mihaljević Pijuk rođen je 1964. u Sarajevu. Hrvat je po nacionalnosti, državljanin BiH i Republike Hrvatske, oženjen i otac troje djece.

U pritvoru je od 3. augusta 2006. godine. Sud je optužnicu potvrdio 2. februara 2007., a optuženi se 12. februara izjasnio da nije kriv.

Sud je 9. novembra donio, po prijedlogu odbrane, rješenje kojim se ranije određena mjera pritvora zamjenjuje mjerama zabrane za tada optuženog Zdravka Mihaljevića pa je, u skladu s tim rješenjem, optuženi odmah pušten na slobodu.

Glavni pretres je počeo 15. maja 2007. godine.