Nije mu prvi put
44

Zdravko Mamić je priznao "čašćenje" predsjednika Suda BiH Ranka Debevca: Šta čekaju institucije?

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Bjegunac od hrvatskog pravosuđa i bivši prvi čovjek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić u iskazu koji je dao u SIPA-i je priznao da je poklonio skupocjeni sat predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu u vrijeme kada se vodio ekstradicioni postupak na zahtjev Hrvatske.
To je, prema Krivičnom zakonu FBiH, krivično djelo po članu 381. "Davanje dara i drugih oblika koristi".

"(1) Ko službenoj ili odgovornoj osobi u Federaciji, uključujući i stranu službenu osobu ili arbitra ili sudiju porotnika, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svoje funkcije učini što ne bi smjela učiniti ili da ne učini što bi morala učiniti, ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ko službenoj ili odgovornoj osobi u Federaciji, uključujući i stranu službenu osobu ili arbitra ili sudiju porotnika, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svoje funkcije učini što bi morala učiniti ili da ne učini što ne bi smjela učiniti, ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine."

Iz Tužilaštva BiH, na pitanje da li je formiran novi predmet protiv Zdravka Mamića i da li će biti priveden i saslušan za davanje mita i drugih oblika koristi odgovaraju: "Istraga u toku i da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija."

Dakle, prema vlastitom priznanju Mamić je poklonio skupocijeni sat Debevcu, tačno u vrijeme postupka koji se vodio u Sudu BiH, jer je kako je objasnio "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani".

Baš u to vrijeme Zdravko Mamić je na konferencijama za medije, kako je sam govorio, raspakivao i otkrivao javnosti korumpirani pravosudni sistem Republike Hrvatske.

Da Mamiću "čašćavanje" sudija nije strano, sam je priznao 16. marta 2021. godine na konferenciji u Mostaru. Podsjećamo na neke od izjava:

"Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Spreman sam se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac. Osobno sam mu donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presuda."

"Sve te suce sam više puta ugostio i častio. Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru."

"Hoćemo li podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približo prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupuno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku... Imam sve dokaze protiv tih lopova."

Državna tužiteljica Tužilaštva BiH Bojana Jolović je na jučerašnjem rošištu Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću izjavila da se prikupljanjem izjava svjedoka došlo do informacije o susretu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Zdravka Mamića.

Prema izjavi vozača, putovanje je bilo označeno kao povjerljivo, a Ranko Debevec se prvo sastao sa Ljiljankom Palcem u Grudama, a zatim je stigao i Zdravko Mamić.

Nakon toga Mamić je odlučio Debevcu pokloniti sat vrijedan 15.000 eura, a sve to se odvijalo u periodu vrijeme ekstradicionog postupka koji je vođen od 2018. do 2022. godine u Sudu BiH na zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Mamića.

Tužilaštvo BiH nije utvrdilo tačan datum sastanka u Grudama jer je Debevec brojne sastanke i putovanja označao kao strogo povjerljive informacije.

Dodala je da je Mamić u okviru istrage izjavio da je odlučio počastiti predsjednika Suda BiH, jer je dobro imati osobu na toj poziciji. Jolović je kazala da za ovo djelo nije relevantno da li je Debevec utjecao ili pokušao utjecati na nekog od sudija, ali da jeste iskoristio svoj službeni položaj.