BiH
1

Zdravko Lazarević svjedočio na suđenju za genocid u Srebrenici

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH, Zdravko Lazarević, svjedočio je na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići (općina Zvornik), gdje je strijeljano oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.

Stanišić je, navodi se u optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čija je komanda bila u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Lazarević, koji je 1995. bio u Odjeljenju veze Šestog bataljona Zvorničke brigade, je ispričao kako je čuo za zatvaranje i ubijanje muslimana na području Petkovaca.

"Pričalo se da su muslimani zatvarani u dom i novu školu. To su pretežno djeca pričala. Više se šutilo nego što se pričalo, a djeca k’o djeca, pričala su", rekao je svjedok.

Dodao je i kako je kasnije čuo da su zarobljenici pobijeni i sahranjeni na brani Crvenog mulja.

Na pitanje tužioca Predraga Tomića, da li su pripadnici Šestog bataljona osiguravali zarobljenike, svjedok je rekao da nisu.

Nakon što mu je tužilac pročitao dio iz ranije izjave u kojoj je naveo da “vjerovatno jesu”, svjedok je pojasnio da je to sve bilo njegova pretpostavka.

Lazarević je kazao da je u julu 1995. bio na isturenom komandnom mjestu nedaleko od Petkovaca kada se desio napad.

"Napad se desio ujutro, oko četiri ili pet. Napad je počeo iz pravca Nezuka. S druge strane su bili muslimani koji su pucali na nas. Završen je oko četiri poslijepodne, a kada je bio prekid tog napada, propuštena je kolona ljudi", ispričao je on, dodavši da ne zna tačan datum kada ovo dogodilo.

Na liniji je vidio i optužene Stanišića i Miloševića, za koje je rekao da su bili komandant, odnosno zamjenik komandanta Šestog bataljona.

Svjedok je kazao i da je tokom boravka na liniji čuo i pucnjavu, za koju je pomislio da dolazi iz pravca Petkovaca. Pojasnio je i kako nije imao informacije o akciji ili padu Srebrenice kada je krenuo na liniju.

Na pitanje Odbrane da li je čuo da su Stanišić i Milošević izdali naredbu za čuvanje zatvorenika ili da su učestvovali u formiranju grupa za ubijanje zatočenika, svjedok je odgovorio da nije.

Nastavak suđenja je planiran za 4. decembar, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.