{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravica nezavisnosti

1.3.2013. u 15:03
0
55
Zdravica nezavisnosti
0
Zdravica nezavisnosti
Zašto bi iko bio protiv, kad je suverenost OK, i kad je nezavisnost OK, i kad je ravnopravnost OK. Jednom će možda ovaj dan 1. mart biti državni praznik i zvat će se Dan ravnopravnosti.
Vremenska prognoza: Mraz i sunce.
Za Jugoslaviju
Ujutro mjestimično slab mraz, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20 stepeni.
Za Bosnu i Hercegovinu
Poslije svježeg jutra sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20 stepeni.
Za Sarajevo i okolinu
Poslije svježeg jutra sunčano i toplo. Maksimalna temperatura oko 14 stepeni.
Prognoza vremena za tri dana
Zadržat će se vedro i toplo, jedino će ujutro biti slab mraz.
RHMZ BiH

(Oslobođenje, 1. mart. 1992.)

Osvanuo je, dakle, lijep i sunčan dan. Priča može početi. Naš junak ima 21 godinu i osjeća se svečano. Čita Oslobođenje i čeka oca da zajedno krenu u školu. Tamo će se izjasniti o pitanju: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Pozitivno, naravno, a kako bi se drugo moglo odgovoriti na to pitanje. Zašto bi iko bio protiv, kad je suverenost OK, i kad je nezavisnost OK, i kad je ravnopravnost OK. Jednom će možda ovaj dan 1. mart biti državni praznik i zvat će se Dan ravnopravnosti.

- Ne, zvaće se Dan nezavisnosti, začuje mladić glas u sebi. Slegne ramenima. Svejedno, i nezavisnost je super.
- Od čega ili od koga nezavisnost, javi se opet onaj isti glas.
- Od Jugoslavije, kaže mladić i ustane.
- Misliš li na JNA, i na Centralni komitet, i na jednopartijski sistem?
- Da.
- Ima smisla. Treba biti nezavisan od kaplara koji se iživljavaju na regrutima, i komunista koji su Kapital sveli na obim partijske knjižice, i partije koja je opozicija sama sebi. Ali ja sada na to sada gledam malo drugačije. Evo, imam 42 godine, sjedim na šolji, osjećam se svečano, čitam Oslobođenje i upravo sam postao nezavisan od govneta.
- Čestitam.
- Hvala. Što sam stariji sve sam sigurniji da je to jedina nezavisnost koju treba slaviti. Iako, kad malo bolje promislim, o kakvoj se nezavisnosti radi, kad ću sutra opet sjediti ovdje i urezivati bore u čelo.
Mladić podigne hlače i pusti vodu. Stane pred ogledalo. Sijed je, a tek su mu 42 godine. Sviđa mu se ova dosjetka o nezavisnosti, na današnji dan ima posebnu težinu. Objašnjava osjećaj koji mnogi imaju, da je s demokratijom kao i s probavom: najviše govno hairuje.

Živjela nezavisnost

Zato, ko bude nazdravljao danas, neka nazdravi i nezavisnosti od Energoinvesta, Šipada, UPI-ja... Neka nazdravi urušenim krovovima, praznim halama, opljačkanim radionicama, uništenim institutima. Neka nazdravi nezavisnosti od naselja solidarnosti i stanarskih prava, neka digne čašu u zdravlje stranih banaka, neka zakiti muziku bjanko mjenicama. Ko danas slavi nezavisnost, neka nazdravi nezavisnosti od bosna-ekpresa, i neka natoči jednu i u polovnog golfa. Pijmo danas u zdravlje Mostara nezavisnog od Mostara, Sarajeva nezavisnog od Sarajeva, Vareša nezavisnog od željezare. Nazdravimo nezavisnosti od radničkih odmarališta, osjećajmo se suvereno pred carinicima na Doljanima!

Nazdravimo nezavisnosti od Zemaljskog muzeja i spomen-parka na Vracama. Neka čin-čin zagluši pjesme obnove i izgradnje, zapjevajmo himnu bez teksta nezavisnu od antifašizma, budimo optimisti: jeste sve manje radnika, ali je sve više vjernika.
Živjela nezavisnost od kinoteke, i od mladih gorana, i od sindikalnih zimnica, i od obrazovnog programa.

Nazdravimo zavisnosti od eura, Brisela, NATO-a i Haga. Daleko od spaljenih i napuštenih domova naša djeca nezavisna od budućnosti ogledaju se u cipelama mafijaša.

Živjela.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: