{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravi životni stilovi novi predmet u školama KS

4.9.2013. u 16:53
0
7
Zdravi životni stilovi novi predmet u školama KS
0
Zdravi životni stilovi novi predmet u školama KS
Damir Marjanović s učenicima
Na osnovu presude Ustavnog suda, Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo napravilo je izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, čime su se stvorili osnovni preduvjeti za uvođenje još jednog alternativnog predmeta u osnovne škole na području KS.
Naime, pored Vjeronauke i Društva kulture religija, uveden je treći predmet koji će roditeljima i učenicima koji nisu zainteresirani za ove predmete omogućiti ravnopravan status.

"U potrazi za odgovarajućim materijalom, a kroz već uspostavljenu uspješnu saradnju sa XY Asocijacijom, zainteresirali smo se za njihov projekt 'Zdravi životni stilovi'. Naime, na ovom projektu su, pod koordinacijom kolega iz XY Asocijacije, radili eksperti iz skoro cijele Federacije (uz saglasnost i podršku nadležnoga Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke), a najvećim dijelom iz Kantona Sarajevo, pa i iz našega ministarstva. U početku je ovaj predmet obuhvatao više tema i bio zamišljen kao jedna vrsta 'suplementa', tj. kao kurikulum koji bi služio za 'dopunjavanje' već postojećih predmeta. Međutim, na našu inicijativu, kolege iz XY Asocijacije, zajedno sa ekspertnim timom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kolega iz struke i predstavnika roditelja su vrijedno radile na analizi i selekciji postojećeg materijala, te su tokom ljeta i vrlo brzo prilagodili određena odabrana poglavlja potrebama novoga, zasebnoga predmeta, na čemu im od srca čestitam i zahvaljujem“, istakao je resorni ministar prof. dr. Damir Marjanović.

Kako naglašavaju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, novi predmet će izučavati učenici od 5 do 9 razreda svih osnovnih škola u KS, tačnije svi oni učenici koji ga odaberu. Anketni listići su poslani i anketiranje je u toku. Također, školama je dostavljen plan i program, dok će priručnik za nastavnike i vodič za učenike biti finaliziran tokom sljedeće sedmice.

"U svom prvom prijedlogu ovaj predmet je obuhvatao više poglavlja od kojih su za sadašnju namjenu odabrane teme: nenasilna komunikacija, zdrava ishrana, preventivne aktivnosti u borbi protiv upotrebe psihoaktivnih supstanci, zdravlje i fizički odgoj, te osnovne informacije o reproduktivnom zdravlju. Predviđeno je da u realizaciji programa po ovim poglavljima učestvuju prosvjetni radnici različitih profila, od nastavnika nastavničkih fakulteta, nastavnika biologije, kulture življenja i tjelesnoga odgoja“, naglašava Marjanović

Kako se navodi u resornom ministarstvu, upravo se pripremaju izmjene Zakona o srednjem obrazovanju koje će stvoriti preduvjete da se ovaj predmet uvede i u srednje škole sljedeće školske godine.

Pored toga planiramo da se u sljedećoj školskoj godini ovaj plan i program, tačnije pojedine teme iz ovoga kurikuluma, prilagode i za uzraste učenika od 1. do 4. razreda.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: