BiH
0

ZDK: Uposleni u zdravstvu sutra prekidaju štrajk

FENA
Oko 3.900 uposlenih u zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu u četvrtak ujutro prekida generalni štrajk i počinje s redovnim radnim obavezama.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je dala saglasnost za potpisivanje sporazuma o uređivanju dinamike primjene kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine - u zdravstvenim ustanovama ZDK-a od 1. jula 2007. do 31. augusta 2008. godine.

Sporazum će tokom dana potpisati i predstavnici Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu ZDK-a, čiji je predsjednik dr. Omer Hadžiradončić izjavio da oko 3.900 uposlenih u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu sutra prekida generalni štrajk i počinje s redovnim radnim obavezama.

«Ovaj čin ne smatramo pobjedom. Sporazum je rezultat kompromisa koji treba da donese dobro korisnicima zdravstvenih usluga i zdravstvenim radnicima. U znak podrške kolegama iz ostalih kantona u kojim još nije postignut sporazum, preći ćemo na tzv. štrajk solidarnost», kazao je dr. Omer Hadžiradončić.

Danas usaglašeni sporazum predviđa etapnu primjenu kolektivnog ugovora koji će u punom obliku zaživjeti tek 1. septembra 2008. godine, kada je predviđeno da cijena satnice iznosi dvije KM.

«Vlada ZDK-a se zalaže za reformu zdravstvenog sistema, što znači i za jedinstveni fond zdravstvenog osiguranja u FBiH, jedinstvene plaće, jedinstvene esencijalne liste lijekova i drugo. Sigurno je da ćemo pojačati kontrolu rada u zdravstvenim ustanovama i raditi na njihovoj reorganizaciji», izjavio je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Zadovoljstvo potopisivanjem sporazuma, nakon danas održane sjednice Vlade ZDK-a izrazili su i kantonalni ministar zdravstva dr. Miloš Kuzmanović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Sulejman Muminović i predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH – ZDK-a Mirnes Isaković.