{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ZDK: U ovdašnjim školama ne postoji nacionalna segregacija

F
24.8.2007. u 13:20
0
0
ZDK: U ovdašnjim školama ne postoji nacionalna segregacija
0
ZDK: U ovdašnjim školama ne postoji nacionalna segregacija
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK danas je povodom upozorenja misije OSCE-a u BiH, objavljenog u medijima u kojem se navodi da i na području ovog kantona postoji nacionalna segregacija u obrazovanju, saopćilo da se već duže vrijeme planski provode aktivnosti na eliminiranju svih oblika segregacije.
"Nakon donošenja Okvornog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Ministarstvo za obrarzovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a u skladu sa svojim nadležnostima, kreiralo je nove obrazovne zakone koje je potom usvojila i Skupština ZDK-a. Time su ovo Ministarstvo i ZDK-a među prvima u FBiH zakonski regulirali na novi način ovu oblast, što je predstavljalo okosnicu početka sveukupnih obrazovnih reformi.

Pored uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, preuzeta su osnivačka prava nad srednjim školama. Resorno Ministarstvo učinilo je sve da sistem 'dvije škole pod jednim krovom' u Novom Šeheru, (Općina Maglaj) i u Žepču bude dokinut.

Od 2005. godine na području Zeničko – dobojskog kantona ne postoje više 'dvije škole pod jednim krovom' i zato predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izražavaju negodovanje povodom pomenutog upozorenja OSCE-a BiH u kojem se i Zeničko – dobojski kanton navodi kao primjer postojanja nacionalne segregacije u školama", stoji u reakciji iz sjedišta ZDK-a.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a uputilo je javni poziv Uredu Misije OSCE-a BiH da javnosti predoči potpune i provjerene podatke u vezi sa primjenom reforme obrazovanja na području ovog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: