BiH
14

ZDK: Sindikati obrazovanja pijete protestima i generalnim štrajkom

FENA
Predsjednici Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Selvedin Šatorović i Sindikata srednjeg i visokog obvrazovanja ZDK, Đevad Hadžić, nakon sastanka u petak s predstavnicima Vlade Zeničko - dobojskog kantona upozorili su članove ova dva sindikata "da izvrše pripreme za sve oblike sindikalne proteste, uključujući i proteste i generalni štrajk“.

"Isplata plaća i toplog obroka za preko 8.000 radnika koji svoje plate primaju iz Budžeta ZDK-a za mart ove godine kasnit će, a isplate neće biti do daljnjeg. Objektivnih razloga za ovakvu situaciju nema i na ovaj način se pokušava izvršiti dodatni pritisak na naše članstvo, te unijeti dodatna nesigurnost u pogledu svakodnevnih egzistencijalnih potreba radnika koji su svoje plaće zaradili, a nisu u poziciji i da ih naplate. Podsjećamo da je premijer u svom pismu od 3. aprila koje je uputio svim budžetskim organizacijama, i u kome je od nas tražio strpljenje zbog kašnjenja naknade za topli obrok, obećao isplatu plaće u redovnom terminu. Nažalost, moramo konstatovati da je to bila još jedna u nizu prevara aktuelne vlasti", navodi se u saopćenju kojeg su potpisali Šatorović i Hadžić.

Dalje se kaže da će Kantonalni odbori sindikata čekati isplatu plaća i naknada do kraja aprila, a ukoliko do isplate ne dođe, u hitnom postupku će organizovati proteste pred zgradom Vlade ZDK-a.

Sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja i srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a, ranije su od političkih stranaka u vlasti, Vlade i Skupštine ZDK-a zatražili smjenu Fikreta Plevljaka, aktuelnog kantonalnog premijera.