BiH
0

ZDK: Neispravna voda u lokalnim vodnim objektima

ZEDA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području ZDK je poboljšano stanje mikrobiološkog kvaliteta vode iz gradskih vodovoda Kakanj, Breza, Vareš, Zavidovići i Tešanj, ali iz ostalih vodnih objekata bilo je čak 44 posto mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće, što je značajno pogoršanje mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata u odnosu na mjesec maj.

Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom juna mjeseca je došlo do značajnog pogoršanje stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica i zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće, saopćio je Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica.

Ovo ukazuje i na značajno variranje mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološkoj situaciji.

Tokom juna mjeseca od uzetih uzorka vode iz bazena za kupanje na području općine Zenica mikrobiološki je bilo neispravno čak 57 posto uzoraka!

Iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, s obzirom na higijensko stanje okoliša i vremenski period sa povišenim temperaturama zraka, apeluju da se saniraju i drže pod kontrolom sve rizične ekološke tačke u gradskim, prigradskim i seoskim naseljima, te izdvojenim civilnim i vojnim objektima, naročito da se redovno vrši sanacija nakupina smeća, opasnog medicinskog otpada, nakupina klaoničkih otpadaka, nekontrolisanih izljeva fekalnih i drugih otpadnih voda.

Posebno se preporučuje oprez kod izlaganja sunčevim zrakama i kod korištenja u svrhu kupanja i rekreacije bazena i površnih vodotoka i akumulacija koje nisu pod zdravstvenom kontrolom.