Redovna procedura
5

Zdenka Džambas: Neprihvatljivo provođenje Izbornog zakona od 200 miliona KM

Piše: I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegatkinja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenka Džambas izjavila je da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su predložili opozicioni zastupnici u Zastupničkom domu, prebačene u redovnu proceduru kako bi na njega mogli djelovati amandmanima. Poručila je da je prijedlog, takav kakav jeste, neprovodiv.

"Mi u Klubu Hrvata nismo bili zadovoljni hitnošću ovog zakona, jer na njega ne možemo reagirati. Smatramo da je on neprovodiv ovakav kakav jeste. Ako Vijeće ministara kaže da ne može osigurati ta sredstava, a to nije 13 miliona KM, nego znatno više, ako CIK kaže da to ne može da provede, ako to kaže agencija koja se bavi zaštitom identiteta, onda mi ne možemo sve odbaciti i ići na hitnu proceduru. Mi sada imamo mogućnost reagirati, ispravljati i dodavati", poručila je Džambas.

Istakla je da treba govoriti i o drugim prevarama trenutno aktuelnim, a ne samo o prevarama na dan izbora.

"Prevara je mijenjati svoju nacionalnost svake dvije godine. Šta je s prevarama nakon izbora? Šta ako se u toku izborne procedure dešava da se donose pravilnici? Mogu navesti svoj primjer: 2014. godine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prošao nijedan čovjek srpske nacionalnosti i nije se mogao formirati Zastupnički dom, a onda je oduzet mandat HDZ-u i dodat SDP-u koji ima Srbe na listi. Mada nisu za njih glasali. Sve su to prevare. Ako ćemo pričati o prevari, mi smo tu. Ali ne na način da se sve agencije, zajedno s Vijećem ministara BiH, zaobiđu", kategorična je Džambas.

Dodala je da bi provođenje Izbornog zakona, po predloženom principu, koštalo više od 200 miliona KM.

"Gdje će se naći tih 200 miliona KM? A nemamo ni za borce, ni za bolesnu djecu, ni za šta... Na stotinu izbornih mjesta nema struje, 2090 izbornih mjesta nema signala. O čemu pričamo? Kao da smo Švedska. Ovako kako jeste to je neprovodivo. Da li ćemo u vremenu koje slijedi ispraviti ovo, ja to ne znam, ali je veliki problem da mi nemamo promjene Izbornog zakona po odluci Ustavnog suda BiH", istakla je Džambas.

Navela je da u ovom trenutku tehničke procedure nisu bitne.

"Ušli smo prvi put u proceduru, a da nemamo pravila. Naš Klub je ponudio izmjenu Izbornog zakona, moglo se raditi na njemu. Nije se htjelo. Osnovni cilj je da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike. To je osnovni cilj", zaključila je HDZ-ova delegatkinja Zdenka Džambas.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da ne prihvati zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Za razmatranje tog zakonskog prijedloga po hitnom postupku glasalo je sedam delegata, a protiv ih je bilo osam.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ranije Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.