BiH
0

ZD Rudnici Kreka isplaćivat će dugovanja u 60 rata

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o prihvatanju teksta Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Zavisno društvo Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla.

"Potpisivanje ovog protokola predstavlja prvi korak u rješavanju problema o izmirivanju neuplaćenih koncesionih naknada Rudnika Kreka", ocijenio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović.

Po njegovim riječima, Protokol je sačinjen na iznos dugovanja od 9.700.000 KM , koji će se isplaćivati tokom pet godina u 60 jednakih rata.

Naglasio je da 80 posto od ovih koncesionih naknada pripada općini, a 20 posto Tuzlanskom kantonu.

Podsjetio je da su Rudnici Kreka u 2014. pretrpjeli poplave, što je izazvalo štetu od oko 85.000 KM, te da ima otežano poslovanje u prethodnom periodu.

Naglasio je da je razgovarano s novim menadžmentom, upravom ovog zavisnog društva i dodao da su Rudnici Kreka u posljednja dva mjeseca izmirili obaveze Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Istakao je da se u problematiku Rudnika Kreka involvirala i uprava Elektroprivrede, s kojim je usaglašen Protokol prema kojem će Rudnici Kreka izmiriti sredstva u 60 jednakih rata, ocijenivši da je ovo prvi pomak za rješavanje problema ovih rudnika.

Bit će potpisan aneks ugovora kojim će biti obuhvaćena 2015. godina, jer je nedostajao ugovor o koncesiji i sirovine su se nelegalno eksploatirale.

Vlada TK-a usvojila je i Odluku o davanju saglasnosti na Program raspodjele sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2016. godinu.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Hasan Fehratović kazao je danas na pres-konferenciji da će sredstva biti namijenjena za projekte smanjenja i upravljanja otpadom, projekte energetske efikasnosti, zatim izradu projektnih dokumentacija i studija, praćenje i monitoring kvaliteta zraka.

Dio sredstava će biti utrošen na utopljavanje javnih institucija od značaja za Kanton, kao što su škole, zdravstvene ustanove, policijske stanice itd.