Prekinuta sjednica
7

Zbog Zilhe Ademaj se "sukobili" ministri iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a

Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
Prekinuta je još jedna u nizu sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog neslaganja ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani.

Ove sedmice federalni ministri sukobili su mišljenja na tački dnevnog reda, a koja glasi Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a.

Problem je nastao nakon što su se ministri iz reda SDA pobunili protiv ovog prijedloga ističući da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano.

Posebno spornim smatrali su činjenicu da će Ademaj, ukoliko bude izabrana za zamjenicu direktorice ZZO FBiH, usred četverogodišnjeg mandata po sili zakona biti penzionisana.

S obzirom na to da su SBB i HDZ odlučili preglasati i ignorisati stavove ministara iz SDA, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić prekinuo je sjednicu federalnog organa izvršne vlasti.