Ne predaju se
17

Zbog zabrane okupljanja Banjalučani pale svijeće za Davida na različitim lokacijama u gradu

Piše: M. N.
Nakon što su članovi grupe Pravda za Davida uklonjeni s Trga Krajine krajem prošle godine, a MUP RS zabranio bilo kakvo zadržavanje na toj lokaciji, građani su počeli paliti svijeće za Davida Dragičevića širom grada, poručujući da se ne planiraju predati bez borbe.

Zapaljene svijeće i obilježja grupe ili Davidovu fotografiju postavljaju uz stubove ulične rasvjete, na javnim parkinzima, ispred kuća, u travi itd.

"Gdje god se nalazite, u svakom naselju, kada izvedete djecu na igrališta, na zelene površine, kada krenete u šetnju... Nađite kutak, zapalite svijeće i pokažimo da svako mjesto može da bude Davidov trg! Pokažimo neljudima da mi od istine i pravde kao i od svog grada i boljeg života u njemu nismo odustali", poručio je jedan od članova grupe Pravda za Davida.

Posljednjih mjeseci Banjalučani se okupljaju ispred Saborne crkve Hrista Spasitelja gdje pale svijeće za Davida. Sve se odvija pod "budnim okom" policije koja je do sada više puta privela veći broj članova. Svako zadržavanje na Trgu Krajine u grupama većim od tri osobe je zabranjeno, a svako ko se ogluši na ovu zabranu bude priveden.

Do sada je doneseno nekoliko ekspresnih presuda kojima su članovi ove grupe kažnjeni novčano i/ili zatvorskom kaznom.