Budite oprezni
98

Zbog vrućina povećan broj pacijenata u sarajevskoj Hitnoj pomoći

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zbog visokih temperatura zraka došlo je do naglog skoka pacijenata koji se javljaju Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazala dr. Riada Blažević, specijalista urgentne medicine i odgovorni šef smjene, došlo je nagle promjene vremena, tako da je bilo očekivano da će se javiti zdravstvene tegobe kod građana.

"Ljudi nisu imali dovoljno vremena da se organizam prilagodi ovim visokim temperturama. Naglo smo došli od temperature 16 do 33 stepena Celzija, a danas najavljuju 35 stepeni Celzija. Tako da nije čudo da imamo veći priliv pacijenata i to ne samo hroničnih pacijenata", rekla nam je dr. Blažević.

Hitnoj pomoći se još nisu javljali pacijenti sa simptomima sunčanice, ali nije isključeno da i takvih slučajeva bude u narednom periodu, posebno jer je raspust, a djeca vrijeme provode napolju.

"Ako se jave simptomi sunčanice, a to su naglo nastala glavobolja, mučnina, povraćanje, smetnje vida, a u najtežem slučaju nesvjestica, potrebno je alarmirati Hitnu pomoć", ističe dr. Blažević.

Grđanima savjetuje da ne izlaze vani u period od 10 do 17 sati ukoliko ne moraju.

"Ako moraju izaći onda je potrebno da budu adekvatno odjeveni u svijetlu pamučnu odjeću, da zaštite glavu i oči te da se namažu kremama sa visokim zaštitnim faktorom. Osim toga, savjetuje se da uvijek uz sebe imaju bočicu vode i da da se redovno hidriraju, objašnjava dr. Blažević.

Hronični bolesnici trebaju redovno piti propisanu terapij, izbjegavati masnu i začinjenu hranu, kao i alkohol i prekomjeran unos kafe.