{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog vremenskih prilika moguće velike štete na zelenilu u Sarajevu

F
20.1.2014. u 08:24
2
2
Zbog vremenskih prilika moguće velike štete na zelenilu u Sarajevu
2
Zbog vremenskih prilika moguće velike štete na zelenilu u Sarajevu
Inžinjeri hortikulture i šumarstva KJKP "Park", ljudi koji se bave zaštitom zelenila, drveća, grmlja, cvijeća na području Kantona Sarajevo, sa stručnog stajališta, ali i na osnovu stanja na terenu, tvrde da će, ukoliko se ovakve vremenske prilike nastave i narednih dana izazvati velike štete na zelenilu grada, posebno mladim sadnicama stabala, grmlju i cvijeću, kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.
Objašnjava da ukoliko dođe do pokretanja sokova, pupanja i listanja, početka vegetacije, a nakon toga nastupi period niskih temperatura i mrazeva i snijega, pitanje je osim oštećenja na krošnjama stabala i grmlju, kako će te biljke reagirati na proljeće, odnosno u martu i aprilu i šta će se desiti s novim mladim listovima.

Hamza naglašava da je "jedina dobra okolnost što je u Sarajevu temperatura tokom noći još niska i to ustvari usporava pokretanje vegetacije".

Međutim, ako temperatura i tokom noći bude nekoliko stepeni viša od nule zelenilo i hortikulturni sadržaji na njima pretrpjet će velika i nesaglediva oštećenja, upozoravaju iz KJKP "Park".

"Ako bi sada došlo do pada temperatura štete na zelenilu bi bile neznatne, jer i ako mladi pupovi listova smrznu, postoje takozvani uspavani pupovi i oni bi se dolaskom proljeća ponovo aktivirali, odnosno došlo bi do neometanog početka vegetacije", kazala je Hamza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: