{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog utaje poreza prijavljeno osam preduzeća

F
30.9.2008. u 14:43
0
0
Zbog utaje poreza prijavljeno osam preduzeća
0
Zbog utaje poreza prijavljeno osam preduzeća
Porezna uprava Republike Srpske podnijela je Tužilaštvu BiH prijave protiv osam preduzeća koja se terete da su utajom poreza i doprinosa oštetili budžet za 912.000 KM.
Zamjenik direktora Porezne uprave RS-a Mile Banika rekao je na pres-konferenciji da se, osim za utaju poreza i doprinosa, ta preduzeća terete i za zloupotrebu ovlaštenja u privredi.

Izvještaji su podneseni protiv "Kop trans" iz Zvornika zbog sumnje za utaju poreza i doprinosa od 214.000 KM, mesnice "Jovičić" iz Doboja za 73.000, mesnice „Jović“ također iz Doboja za 36.000 , prijedorske konfekcije "Borac" za 303.000, "Komunalnog" iz Kostajnice za 118.000, "Venecije" iz Prnjavora za 87.000, „ITC“ Kozarska Dubica za 62.000 i Veterinarske stanice iz Prijedora za 16.300 KM.

Upitan šta je s poreznim prijavama za preduzeća „Integra“ i „Integral inžinjering“ iz Laktaša koje traži Tužilaštvo BiH, Banika je odgovorio da je to u nadležnosti Vlade RS-a te da njen sekretarijat može davati izjave tim povodom.

Podsjećamo, nedavno je OHR i visoki predstavnik Miroslav Lajčak reagirao nakon što je Vlada RS-a ranije donijela zaključak da Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), odnosno Tužilaštvu ne dostavi dokumentaciju za ta dva preduzeća.

Vlada je na jednoj od ranijih sjednica dala instrukcije Poreznoj upravi RS-a i drugim institucijama tog entiteta da agenciji SIPA i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering, Laktaši i d.o.o Integra inženjering, Banja Luka, a također su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

Nakon što je uslijedilo novo pismo Tužilaštva BiH u kojem se traže porezne prijave, Vlada RS-a je potvrdila da će dostaviti svu potrebnu i traženu dokumentaciju Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Predstavnici Porezne uprave RS-a danas su saopćili i da je rok za inicijalnu fiskalizaciju prve grupe poreznih obveznika produžen do 15. novembra.

Očekivalo se da će u prvom roku fiskalizaciju završiti od 35.000 do 40.000, ali je taj broj puno manji, jer je svega oko 1.000 poreznih obveznika pristupilo tom procesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: