BiH
0

Zbog udesa u tunelu Crnaja obustavljen saobraćaj na putu Konjic-Jablanica

FENA
Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u tunelu Crnaja potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-17 Konjic - Jablanica.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, a učestali su i odroni na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Apeluje se na vozače da voze opreznije i da drže odstojanje između vozila.

Zbog većeg odrona i opasnosti od ponovnog obrušavanja, i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-5 obilaznica u Sarajevu (tranzit, dionica Trčivode - Korija). Obustavljen je saobraćaj i na dionici magistralnog puta M-16 Jajce - Crna Rijeka zbog rekonstrukcije tunela (br. 9), a saobraćaj je preusmjeren na putni pravac Jajce - Mrkonjić-Grad - Crna Rijeka.

Danas (do 17 sati) i sutra (od 08 do 17 sati) izvode se radovi na magistralnom putu M-5 Vitez - Travnik u mjestu Nova Bila. Za vrijeme izvođenja radova moguće su kraće obustave saobraćaja.

Deminiranje terena i povremene obustave saobraćaja aktuelne su do 16 sati na magistralnim putevima M-1.8 Lončari - Orašje (u mjestu Lepnica) i M-18 Srednje - Olovo (na području Krivajevića)

Zbog radova na izgradnji nove dionice autoputa usporeno se saobraća na magistralnom putu Dobrinje - Kakanj. Pored toga, radovi se izvode i na regionalnom putu R-445 na ovoj istoj dionici, zbog čega je saobraćaj preusmjeren sa regionalnog na magistralni put.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-5 Dolac na Lašvi - Travnik - Turbe (radovi na sanaciji kolovoza,jedna traka, postavljeni semafori), M-18 Semizovac - Srednje (sanacija dva mosta na Ljubini, jedna traka u funkciji), M-18 Bijeljina - Ugljevik (na izlazu iz Bijeljine u toku izgradnja obilaznice, smanjena brzina, uz povremene kraće zastoje), M-17 Konjic - Jablanica (u Čelebićima u blizini tunela, zbog radova saobraćaj je izmješten na makadamski put), M-5 Kaonik - Vitez (sanacija klizišta kod mjesta Nadioci, jedna traka u funkciji), M-6.1 Široki Brijeg - Posušje (izgradnja kružnog toka u Posušju), M-16 Livno - Kamensko (u mjestu Podgradina izvodi se sanacija skarpi, jedna traka u funkciji), M-16.2 Prozor - Jablanica (u mjestu Gračac, u funkciji jedna traka, a povremeno su moguće i obustave saobraćaja do 20 minuta) i M-4 Banja Luka - Prijedor (na nekoliko lokacija izvodi se sanacija kolovoza, jedna traka u funkciji), kao i raskrsnicu u Gradačcu na ukrštanju magistralnog puta M-14.1 i regionalnog puta R-462 (od 7 do 17 sati zbog radova otežano odvijanje saobraćaja).

Na graničnim prijelazima putnička vozila ne čekaju duže pri prelasku granice. Teretna vozila na ulazu u našu zemlju čekaju na GP Bosanska Gradiška oko pola sata, a na GP Orašje 15 - 20 minuta. Na GP Bosanski Šamac teretna vozila na izlazu iz zemlje čekaju oko 20 minuta, a na ulazu 5 - 10 minuta. Na GP Brčko - Gunja zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima čija ukupna težina prelazi 9 tona, saopćeno je iz BIHAMK-a.