Bez posljedica
21

Zbog tehničkog kvara u koksari GIKIL-a u Spreču iscurila nadkatranska voda

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U koksari koja djeluje u okviru Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) u jutarnjim satima došlo je do tehničkog kvara, odnosno propuštanja razdvajača sirovog katrana, a tom prilikom je iscurila i manja količina nadkatranske vode, kazao je za Klix.ba Suad Imamović, izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u.

On je istakao da se odmah nakon dešavanja pristupilo saniranju kvara te je kompletan problem riješen za vrijeme rada prve smjene.

"Dakle, riječ je o kratkoj pojavi i tehničkom problemu i za naše građane je najvažnije da nije došlo do curenja katrana, nego manje količine nadkatranske vode koja nije mogla ostaviti veće posljedice", istakao je Imamović.

Podsjećanja radi, iz Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH danas su istakli da je iz GIKIL-a došlo do ispuštanja otpadnih materija u rijeku Spreču, a svoju tvrdnju su potkrijepili i videosnimkom koji je upućen na njihovu adresu.

Nakon toga iz ovog saveza su uputili dopis federalnom vodnom inspektoru koji je na osnovu dojave skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izašao na teren.

Nakon obavljenog uviđaja uzeti su uzorci vode koji su poslani na analizu.