BiH
0

Zbog sukoba interesa, četvorogodišnja zabrana kandidiranja Alkalaju, Crnadaku i Šepiću

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopćila je danas da su ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju, zamjeniku ministra odbrane Igoru Crnadaku i zamjeniku ministra civilnih poslova BiH Senadu Šepiću izrečene sankcije četvorogodišnje nepodobnosti za kandidovanje na bilo koju posredno ili neposredno biranu funkciju.

Iz CIK-a je u saopćenju za javnost obrazloženo da su ova trojica zvaničnika povrijedili odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Nepodobnost za kandidiranje Alkalaju će se računati četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. od 21. januara ove godine, Crnadaku od dana donošenja odluke, a Šepiću nakon učinjenog prekršaja, tj. od 17. decembra 2007., saopćeno je također.

"CIK je na sjednici 17. aprila utvrdio da je Alkalaj od 9. februara 2007. do 21. januara 2008. godine istovremeno obavljao funkciju ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i funkciju člana Nadzornog odbora dioničarskog društva VGT osiguranje Visoko koje je poslovalo s organima vlasti u iznosu većem od 5.000,00 KM godišnje.

Time je povrijedio odredbu člana 6., stav 2. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, pa mu je na osnovu navedenih zakonskih propisa, primjenom člana 20. stav I navedenog zakona izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. od 21. januara 2008. godine", obrazlaže u saopćenju CIK.

"Na istoj sjednici ova komisija je utvrdila situaciju u kojoj Igor Crnadak od 28.februara 2007. do danas obavlja funkciju zamjenika ministra odbrane za politiku i planiranje, a njegov bliski srodnik, otac Mihailo Crnadak, istovremeno obavlja funkciju ovlašćene osobe, odnosno direktora Javnog preduzeća „Incel-Holding" Banja Luka, čime je izvršio povredu odredaba člana 5. stav 1., a u vezi sa članom 4. stav 1. i 4. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

Na osnovu navedenih zakonskih propisa, primjenom člana 20. stav 1. navedenog Zakona izriču mu se sankcije nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja tj. od dana donošenja Odluke", saopoćeno je također.

"Centralna izborna komisija BiH danas je utvrdila da je Senad Šepić od 21.februara do 17. decembra 2007. godine obavljao funkciju zamjenika ministra civilnih poslova BiH, dok je njegov bliski srodnik, otac supruge, Muhamed Terzić istovremeno obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća 'Bašbunar' d.o.o Travnik, čime je izvršio povredu odredaba člana 5. stav 1., a u vezi sa članom 4. stav 1. i 4, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, pa mu se na osnovu navedenih zakonskih propisa, primjenom člana 20. stav 1. navedenog Zakona izriče sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju od četiri godine nakon učinjenog prekršaja tj. od 17. decembra 2007. godine", saopćeno je danas iz Centralne izborne komisije BiH.