U VIK-u nema novca za sanaciju
0

Zbog starih cijevi veliki dio Sarajeva sa slabim mlazom vode

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Redukcije vode, odnosno obaranje nivoa pritiska vode u noćnim satima na potezu Dolac-Malta – Baščaršija, ostat će na snazi sve dok se ne rekonstruiše vodovodna mreža u ovom dijelu Sarajeva, potvrdio je za Sarajevo-x.com Salhudin Bakal, rukovodilac Službe za proizvodnju i distribuciju vode u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Naš sagovornik je istakao da je nakon decembarskih kiša situacija sa snabdijevanjem Sarajlija vodom znatno povoljnija u odnosu na kraj novembra i početak decembra kada su redukcije zbog nedostatka padavina bile dosta češće nego što je to sada slučaj.

"Jedino rješenje za snabdijevanje ovog dijela grada (Dolac-Malta - Baščaršija) vodom je izgradnja nove distributivne mreže, jer nam postojeća, stara mreža pravi velike gubitke. Zbog toga smo prinuđeni obarati pritisak u noćnim satima na tom dijelu. Što se tiče ostatka grada, situacija je sada dosta povoljnija nego što je bila krajem novembra prošle godine usljed velike suše", rekao je Bakal.

Dodao je kako je nova vodovodna mreža na potezu Dolac-Malta - Baščaršija veoma upitna prvenstveno jer VIK nema novca za njenu izgradnju. Čak i da je novac tu, dodaje Bakal, vrlo bi teško bilo govoriti o rokovima za njenu izgradnju, budući da je neophodno pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, ali i isposlovati obustave saobraćaja na ovom dijelu.