BiH
0

Zbog sniježnih padavina na bh. cestama otežan saobraćaj

FENA
Zbog sniježnih padavina, otežan je saobraćaj na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba posebno izdvajaju dionice preko planinskih prijevoja, gdje se snijeg zadržava na kolovozu.

Na dionici M-16 Bugojno-Kupres (obilaznica iznad tunela Kupreška vrata) saobraćaj je obustavljen za teretna vozila, dok putnička vozila prolaze otežano, uz obaveznu zimsku opremu. Obustava za teretna vozila i autobuse, od 7.45 sati, na snazi je i na planinskom prijevoju Karaula (Olovo-Kladanj).

Na širem području Šuice, Livna i Kupresa povremeno jak vjetar dodatno otežava saobraćaj. Ugaženog snijega na kolovozu ima i na dionicama:Prozor-Gornji Vakuf (prijevoj Makljen), Srednje-Olovo (prijevoj Nišići) Sarajevo-Rogatica (Romanija), Sarajevo-Konjic (Ivan sedlo), Trnovo-Foča (Rogoj) i Tjentište-Gacko (prijevoj Čemerno). Za teretna vozila na tim dionicama obavezna je upotreba lanaca.

U zapadnoj Bosni (Unsko-sanski kanton), kao i u većem dijelu Posavine nema padavina, pa su uvjeti za vožnju za sada povoljni. U ostalom dijelu BiH kolovozi su mokri i klizavi. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna na svim putevima u BiH.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozorava se na odrone kamenja na kolovoz.

Za saobraćaj svih vozila zatvoreni su putni pravci: M-5 Jezero-Mrkonjić Grad (sanacija mostova), M-16 Bugojno-Kupres (tunel na Kupreškim vratima) i M-6.1 Mostar-Žovnica (sanacija kolovoza). Dok traju radovi vozila se preusmjeravaju na obilazne putne pravce.

Za vozila iznad 7,5 tona zabranjeno je saobraćanje na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, dok je na magistralnom putu M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje zabrana aktuelna za teretna vozila iznad 12 tona.

Zbog izvođenja radova u tunelima, saobraćaj se na magistralnim putevima M-17 Ostrožac-Jablanica (tunel Crnaja) i M-5 Ustiprača-Višegrad (tunel Sokolica I) odvija jednom trakom, uz regulisanje privremeno postavljene signalizacije (semafori).

U toku su radovi na izgradnji rasvjete na petlji kod Maglaja na magistralnom putu M-17 Žepče-Doboj. Nisu predviđene izmjene u režimu odvijanja saobraćaja, ali se vozači mole da na ovoj dionici voze oprezno i sporije.

Promet vozila na većini graničnih prijelaza protiče uz kraća zadržavanja.