BIHAMK
0

Zbog snijega otežano odvijanje saobraćaja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zbog snijega koji pada u većem dijelu Bosne saobraćaj se odvija otežano i usporeno.

Posebno se izdvajaju dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 centimetara. Za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca, dok ostale kategorije vozila moraju imati zimske gume.

U nižim područjima Bosne snijeg također pada, ali se ne zadržava na kolovozu. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Ovako vrijeme pogoduje i učestalim odronima kamenja na kolovoz, posebno na dionicama kroz usjeke.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme, iako zakonski posjedovanje zimske opreme stupa na snagu 15. novembra.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi na kolovozu obavezno je poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na graničnim prijelazima na prelazak granice ne čeka se duže od 15 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere na GP Izačić, saopćeno je iz BiHAMK-a.