BiH
0

Zbog snijega otežano odvijanje saobraćaja

FENA
Zbog intezivnih snježnih padavina, otežano je jutros odvijanje saobraćaja na većini putnih pravaca u BIH, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Preko planinskih prijevoja: Karaula (Olovo-Kladanj), Lanište (Bosanski Petrovac-Ključ) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar) na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 7,5 t. Na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima obavezna je upotreba lanaca, naročito za teretna vozila. Na putevima u zapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose. Ekipe putne operative tokom cijele noći i jutros rade na raščišćavanju snijega sa kolovoza, ali intezivne padavine otežavaju njihov rad. I u nižim područjima upozorava se na snijeg ili poledicu na kolovozu. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put nipošto ne kreću bez zimske opreme.

U toku je sanacija tunela “Karaula” na dionici magistralnog puta M-17 Žepče-Maglaj, zbog čega se saobraćaj tokom dana odvija jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova) zabranjeno je saobraćanje za vozila preko 7,5 tona, dok je na magistralnom putu M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje zabrana aktuelna za teretna vozila iznad 12 tona.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

BIHAMK do 31.12. ove godine nudi akcijsko sniženje godišnje članarine Auto touring pomoć u BIH. U navedenom vremenskom periodu cijena ovog članskog paketa se, uz specijalan novogodišnji popust, snižava sa 25 na 19 KM. Niža cijena podrazumjeva nepromjenjen obim povlastica za imaoce knjžice ATPBiH.