{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog snijega na planinskim prijevojima otežan saobraćaj

F
20.11.2005. u 10:18
0
0
Zbog snijega na planinskim prijevojima otežan saobraćaj
0
Zbog snijega na planinskim prijevojima otežan saobraćaj
Zbog snijega koji pada na području centralne Bosne, Kupresa, Bosanskog Grahova, Glamoča, kao i na planinskim prijevojima: Karaula i Nišići (Sarajevo - Tuzla), Makljen (Prozor - Gornji Vakuf), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar) i Lanište (Bosanski Petrovac - Ključ) saobraćaj je otežan.
Otežano se saobraća obilaznicom na Kupreškim vratima (M-16 Bugojno - Kupres), gdje se za teretna vozila preporučuje korištenje lanaca. Iako su službe za održavanje puteva izvršile posipanje kritičnih lokaliteta, zbog niskih jutarnjih temperatura, iz BIHAMK-a upozoravaju na moguće nailaske na poledicu. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna na putevima u BiH.

U Hercegovini i Posavini kolovozi su pretežno suhi, dok se u ostalim krajevima vozi po mokrim ili vlažnim kolovozima.
Na dionicama koje prolaze kroz usjeke ima odrona kamenja na kolovoz.

Za saobraćaj svih vozila zatvoreni su putni pravci: M-5 Jezero -Mrkonjić Grad (sanacija mostova), M-16 Bugojno - Kupres (tunel na Kupreškim vratima) i M-6.1 Mostar - Žovnica (sanacija kolovoza). Dok traju radovi vozila se preusmjeravaju na obilazne putne pravce.

Za vozila preko 7,5 tona zabranjeno je saobraćanje na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik - Bugojno, dok je na magistralnom putu M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

Zbog izvođenja radova u tunelu Sokolica I, na dionici M-5 Ustiprača - Višegrad, saobraćaj se odvija jednom trakom, uz regulisanje privremeno postavljene signalizacije.
U toku su radovi na izgradnji rasvjete na petlji kod Maglaja na magistralnom putu M-17 Žepče - Doboj. Nisu predviđene izmjene u režimu odvijanja saobraćaja, a vozačima se savjetuje da na ovoj dionici voze oprezno i sporije.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

Danas se u Mostaru održava trka ubrzanja 402 metra «MOSTAR 2005». Trka će biti održana od 10-16 sati, na dijelu saobraćajnice Bišće polje, od raskrsnice sa magistralnim putem M-17 do bolnice (lokacija Južni logor). Za vrijeme trke saobraćaj će na pomenutoj dionici biti potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Još danas u Sarajevu traje BIHAMK-ova akcija pripreme putničkih motornih vozila za zimsku sezonu «ZIMA 2005». U okviru akcije pravo na besplatnu pripremu vozila imaju svi građani. Posebnu pogodnost u okviru akcije imaju naši članovi. Akcija se realizuje u Tehničkom centru BIHAMK-a na Ilidži, od 09 do 15 sati. Detaljnije informacije mogu se dobiti u Dispečerskom centru BIHAMK-a putem telefona 1282, odnosno 033/1282.

Direkcija za ceste Federacije BiH nakon nabavke još pet kompleta vaga za kontrolu mase i osovinskog opterećenja vozila, počela je kontrolu vozila na svim magistralnim putevima u Federaciji BiH. Iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da opterećenje vozila usklade sa dopuštenom masom i osovinskim opterećenjem koje je propisano Pravilnikom o utvrđivanju uslova za obavljanje vanrednog prijevoza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: