Direkcija cesta FBiH
0

Zbog šaranja ćiriličnih natpisa šteta 70.000 KM

Piše: A.Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Materijalna šteta nastala šaranjem ćiriličnih natpisa na saobraćajnim znacima duž magistralnih puteva iznosi više od 70.000 maraka i svakodnevno se povećava, kazali su za Sarajevo-x.com iz Direkcije cesta FBiH.

"Na magistralnim cestama je uništeno i to uglavnom tako da je sprejom zatamnjen ćirilični natpis približno 80 prometnih znakova sa oba pisma i svakim danom se taj broj povećava", informacije su iz Direkcije cesta Federacije BiH.

Prema njihovim procjenama šteta iznosi više od 70.000 maraka, a ta se cifra svakim danom povećava. Najviše znakova za vođenje prometa sa oba pisma uništeno je na području Općine Čapljina.

Kako su rekli iz Direkcije, table oštećenih saobraćajnih znakova se moraju zamijeniti i ne mogu se očistiti. Izrada i postavljanje znakova za vođenje saobraćaja zavisi od površine table, a prosječna cijena je približno 400 KM po metru površine znaka.

Nakon uništavanja postavljenih saobraćajnih znakova predstavnici JP Direkcije cesta FBiH su sačinili zapisnik i fotografisali sve predmetne saobraćajne znakove. Tokom septembra 2008. godine je upućen dopis sa fotodokumentacijom nadležnim ministarstvima saobraćaja i komunikacija na federalnom i državnom nivu, te MUP-ovima Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo sa molbom da u okviru svojih nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere i daju preporuku za dalji rad.

Pravilnikom o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama je definisano “ispisivanje natpisa na znakovima” i to tako da se natpisi ispisuju latiničnim i ćiriličnim pismom, i to na taj način da natpisi budu ispisani prvo ćiriličnim pismom u Republici Srpskoj, a latiničnim pismom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine utvrđuje nadležno tijelo za pitanje saobraćaja na području Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.