Javni prijevoz u Sarajevu
64

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na Čengić Vili autobusi će saobraćati od Nedžarića do Baščaršije

B. R.
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tokom rekonstrukcije tramvajske pruge na raskrsnici u sarajevskom naselju Čengić Vila autobusi će saobraćati od Nedžarića do Baščaršije.

Riječ je o autobusima koji su prije početka rekonstrukcije pruge na ovoj raskrsnici saobraćali od Čengić Vile do Baščaršije. Umjesto na Čengić Vili, autobusi se sada okreću kod bivšeg Doma penzionera u Nedžarićima.

To znači da nije potrebno presjedati iz autobusa u tramvaj prilikom dolaska autobusa na Čengić Vilu iz pravca Baščaršije, već je moguće nastaviti putovanje autobusom do Nedžarića.

Oni koji koriste tramvajski prijevoz od Ilidže do Čengić Vile presjedaju na autobuskoj stanici koja se sada nalazi uz glavnu gradsku saobraćajnicu u pravcu centra grada, u blizini benzinske pumpe Energopetrol.

Napominjemo, ovakav režim javnog prijevoza bit će na snazi dok se ne završi rekonstrukcija spomenute raskrsnice. Rekonstrukcija je počela 12. augusta, a rok za završetak radova je deset dana.

U toku je rekonstrukcija tramvajske pruge na raskrsnici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Ranije su rekonstruirane raskrsnice na Skenderiji, Dolac Malti, kod Socijalnog i na Pofalićima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Željezničke stanice započela je u septembru prošle godine i bit će završena krajem augusta ove godine. Tramvajska pruga od Ilidže do Čengić Vile je rekonstruirana od kraja augusta 2021. do septembra 2022.

Rekonstrukcija ukupno košta više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, podizvođač je kompanija Bosman, a nadzor nad projektom vrše kompanije PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevoza potvrdili su za Klix.ba da će u drugoj polovini ovog mjeseca početi izgradnja tramvajske pruge od Hrasnice do Ilidže.