Politički inat traje
12

Zbog rasprave o amandmanu za Zenicatrans, još nema budžeta Grada Zenice

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ni nakon tri sastanka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića s vijećnicima u Gradskom vijeću Zenice nije dogovoren način usvajanja Budžeta grada Zenice za 2020. godinu. Iako su dva dana bili blizu rješenja, treći dan pljušte nove optužbe o tome ko je kriv što je grad u blokadi.

Građani Zenice koji su u ponedjeljak i utorak pratili obraćanje vijećnika nakon sastanka mogli su po izjavama zaključiti, kako su i sami akteri sastanka kazali, da se veoma blizu usvajanja Budžeta Grada Zenice za 2020. godinu. Međutim, još uvijek nema usvojenog budžeta, a ni Odluke o privremenom finansiranju zbog čega je još uvijek grad u blokadi.

Nakon jučerašnjeg sastanka iz Gradske uprave Zenice su kazali da su zahtjevi parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH bili ultimativni.

Međutim, nakon više od tri sata raspravljanja o amandmanima podnesenim na Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu od vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH sporan je ostao amandman uložen za oporavak JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica. Nakon toga, sve je propalo u vodu.

Iako su vijećnici SDA i A-SDA u amandmanu iznos spustili s tri na dva miliona KM pomoći Zenicatransu, Kasumović je ostao principijelan te naglasio kako ne želi dati toliki novac u preduzeće dok se ne izvrši stvarno stanje dugova i obaveza.

"Mislio sam ako su SDA, A-SDA i SBB BiH već parlamentarna većina da će doći s istim i usaglašenim amandmanima. Međutim u ova tri dana su pokazali da sve tri stranke imaju svoje amandmane. I pored ovoga, Gradska uprava sa mnom na čelu prihvatila je sve njihove amandmane osim amandmana koji je vezan za Zenicatrans. Ja ne dozvoljavam da novac građana Zenice propada", rekao je Kasumović.

Iz Saveza za bolju budućnost Zenice su kazali kako su ponudili kompromisna rješenja za deblokadu grada, ali da je Kasumović sve odbio.

"Predložili smo da se izdvoji milion maraka za finansiranje rada “Zenicatransa”, 150.000 maraka za spomen-obilježje “Javorje”, pa pristali i da to bude 100.000 KM, da naknada za svako novorođeno dijete iznosi 300 KM, da se sufinansira JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK, investiciono održavanje obdaništa i da se izdvoje sredstva za rekonstrukciju pristupnog puta do Boračke kuće mještana Vrselja. Iako je na početku sve bilo dogovoreno, odbijeno je svih šest amandmana koje je predložio SBB BiH Zenica, a koji su isključivo za dobrobit građana", navode u SBB GO Zenica te dodaju:

"Očekivali smo da dođe do kompromisa i željeli smo da se situacija riješi. Nažalost, do toga nije došlo. I dalje pozivamo na razum i napominjem da su svi amandmani koje smo iznijeli od SBB BiH Zenica. Bez obzira na neuspješan sastanak, SBB BiH Zenica očekuje da se što prije sazove sjednica Gradskog vijeća i dostavi prijedlog budžeta. Na kraju, ostali smo u uvjerenju da se sve radi smišljeno kako bi gradonačelnik, na kraju, sam proglasio budžet."

Emina Tufekčić, vijećnica SDA u Gradskom vijeću Zenice je izjavila da se javnost mogla uvjeriti da gradonačelnik ne dostavlja Gradskom vijeću budžet na razmatranje jer mu je cilj ugasiti Zenicatrans s jedne strane, a s druge strane u Gradskoj upravi planira povećanje plaća administraciji i prijem novih 40 službenka i namještenika.

"To je za nas jednostavno neprihvatljivo. U cjelokupnoj situaciji važno je naglasiti da gradonačelnik nikada nije ispunio svoju zakonsku obavezu i dostavio budžet na usvajanje i kada je to radio povlačio ga je sa ciljem da drži ovaj grad u blokadi", pojasnila je Tufekčić.

Vijećnik SDP-a Almir Babajić je kazao da su bili na putu rješenja problema i usvajanja Budžeta Grada Zenice.

"Zenicatrans svakako mjesec i po ne može voziti linije dok je ugovor važeći. U tom periodu mogli smo izmiriti plate i obaveze i aktivirati revizorsku kuću da provjeri kakvo je stanje u tom preduzeću. Većina u Gradskom vijeću Zenice su kategorični bili da se izdvoji dva miliona, a ne milion KM, a gradonačelnik je bio spreman da nakon revizorske kuće predloži rebalans budžeta i opredijeli sredstva za Zenicatrans", kazao je Babajić te dodao da sredstva ne bi napravila značajnu sanaciju preduzeća jer bi otišla na podmirivanje dugovanja.

Bilo kako bilo porodilje Grada Zenice još uvijek čekaju svoje naknade, javne ustanove i narodna kuhinja transfere za obroke ljudima u potrebi i korisnicima njihovih usluga, a grad je još uvijek u blokadi zbog političkog inata.