BiH
38

Zbog prinudne naplate 1,7 miliona KM moguća blokada računa Općine Lukavac

Piše: A. K.
Lukavac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Lukavac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na osnovu Odluke Općinskog suda u Lukavcu kojom je odobrena prinudna naplata potraživanja u iznosu od 1,7 miliona konvertibilnih maraka, račun Općine Lukavac uskoro bi mogao biti blokiran. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je načelnik Lukavca Edin Delić i upozorio da bi posljedice po ovu općinu mogle biti velike.

Pojašnjenja radi, prinudna naplata sredstava odobrena je po presudi Općinskog suda u Lukavcu, a na osnovu tužbe Vlade Tuzlanskog kantona (TK) protiv Općine Lukavac.

Riječ je o sredstvima namijenjenim za izgradnju regionalne deponije čvrstog otpada, a koju je obustavila Općina Lukavac. S obzirom da sredstva nisu vraćena, Vlada TK je pokrenula sudski proces, koji je i dobila u svoju korist.

"Pojekat je počeo sa relizacijom, međutim, negdje u prvoj polovini došlo je do obustave izvođenja radova zbog odluke Općinskog vijeća Lukavac da ne prihvati izgradnju ove deponije. Na temelju toga Vlada TK je podnijela zahtjev da se izvrši povrat sredstava koja su praktično utrošena za namjenu izgradnje", izjavio je za Klix.ba Delić.

Dalje pojašnjava da je ranija općinska vlast odbila pregovarati s Vladom TK o ovom problemu, nakon čega je uslijedo sudski spor.

Zatezne kamate premašile glavnicu

Kada je riječ o potraživanjima, Delić ističe da je riječ o glavnici koja iznosi više od 800.000 KM, a prema obračunima banke sa 31. novembrom prošle godine zatezna kamata je iznosila 900.000 maraka.

"Sve faze su prošle i dobili smo konačnu izvršnu presudu. U samom postupku nama je čudno da je sud čekao ovoliko dugo, odnosno da prije godinu ili više nije aktivirana zabrana", kaže prvi čovjek Lukavca.

Zgrada Općine Lukavac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Zgrada Općine Lukavac (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Inače, na dvije decembarske sjednice Općinskog vijeća Lukavac pokušavalo se doći do vijećničke saglasnosti za Sporazum koji je Kantonalna vlada ponudila, međutim bezuspješno.

"Mi smo u toku decembra na sjednicama Općinskog vijeća trebali potvrditi ovaj sporazum i usvojiti budžet s kojim bi se omogućila realizacija sporazuma. Međutim, većina je odbila dati podršku sporazumu, ali ja smatram da je to bio pokušaj blokade mene kao načelnika, ali i pokušaj da se općina dovede u situaciju u kojoj bi se načelnik povukao ili napravio grešku koja bi ga mogla koštati opoziva", smatra Delić.

Iako je aktuelni načelnik Lukavca potpisao spomenuti Sporazum bez saglasnosti Općinskog vijeća, usljed neusvajanja budžeta, Općina nije u mogućnosti Vladi TK isplatiti potraživanja.

Račun još uvijek operativan

Delić nastavlja da je općinski račun još uvijek operativan.

"U ovom trenutku nije potpuno jasno na koji način će nadležni sud realizirati blokadu. Mi smo imali sitacije da su sudovi blokirali račune javnih organa do određenog nivoa koji se planira budžetom. Međutim, stav Općinskog suda u Lukavcu i Tužilaštva TK je da se blokiraju sva sredstva koja su operativna. Mi ćemo se nastojati zaštititi u smislu da se samo blokira dio sredstava", nastavio je Delić.

Ističe i da su u toku usaglašavanja sa predstavnicima Vlade TK, a sve u cilju pronalaska rješenja za novonastalu situaciju.

Ukoliko ipak dođe do blokade računa, Delić upozorava da bi posljedice mogle biti velike.

"Mi ne možemo ukinuti prava boraca, održavanje cesta i javne rasvjete, ali, nažalost kako god da se riješi ovaj problem, dio investicionog ciklusa koji se trebao investirati u mjesnim zajednicama će biti značajno reduciran. Nama je u startu prilikom preuzimanja vlasti nabačen uteg kojeg ranije vlasti nisu imale", naglasio je Delić.