{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"

F
17.12.2009. u 17:12
0
0
"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"
0
"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"
Dragan Mektić
Služba za poslove sa strancima u BiH drži u izolaciji pet stranih državljana koji borave u BiH, a koji bi mogli biti prijetnja sigurnosti, rekao je danas direktor te službe Dragan Mektić.
On je, u pauzi druge konferencije o temi „Aktuelno pitanje sigurnosti u BiH“, koja je danas počela u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, kazao da će te osobe, koja se, prema obavještajnim podacima, povezuju s nekim terorističkim aktivnostima, biti protjerane iz BiH kada za to budu stečeni svi neophodni uvjeti.

Godišnje kroz BiH, kazao je, prođe između 350.000 do 400.000 stranaca, a Služba za poslove sa strancima, u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, provjerava sve aplikacije za njihov ulazak u zemlju.

„Osobama, koje su po bilo kojem osnovu sumnjive, ulazak nije dozvoljen. Prema procjenama, posebna prijetnja su osobe koje su imale državljanstvo BiH, ali im je ono oduzeto i postale su prijetnja za sigurnost“, rekao je Mektić.

"Ima i određeni broj osoba za koje postoje podaci koji ukazuju da se nalaze u BiH, a do kojih bismo u kratkom vremenu mogli da dođemo. Ima i onih za koje znamo da nam predstavljaju prijetnju, ali nisu dostupne i pretpostavlja se da koriste ilegalne načine ulaska u zemlju“, rekao je Mektić.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da je broj ilegalnih ulazaka u BiH smanjen zahvaljujući zajedničkim akcijama Granične policije BiH i sigurnosnih agencija iz zemalja okruženja.

„Za devet mjeseci ove godine broj ilegalnih ulazaka državljana Turske smanjen je za 80 posto zahvaljući našim akcijama. Ima još ilegalnih imigranata s prostora Srbije, pretežno Albanaca, zatim iz Makedonije“, rekao je Dumančić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH Branko Zrno rekao je da su se direktori policijskih agencija na nivou BiH saglasili da je stanje sigurnosti u BiH dobro, uz određene probleme, koji nisu isti za sve policijske agencije.

Konferencija o pitanju sigurnosti u BiH se nastavlja i sutra izlaganjem ministra odbrane BiH Selme Cikotića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: