{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"

F
17.12.2009. u 17:12
0
0
"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"
0
"Zbog prijetnje sigurnosti u izolaciji je pet stranaca"
Dragan Mektić
Služba za poslove sa strancima u BiH drži u izolaciji pet stranih državljana koji borave u BiH, a koji bi mogli biti prijetnja sigurnosti, rekao je danas direktor te službe Dragan Mektić.
On je, u pauzi druge konferencije o temi „Aktuelno pitanje sigurnosti u BiH“, koja je danas počela u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, kazao da će te osobe, koja se, prema obavještajnim podacima, povezuju s nekim terorističkim aktivnostima, biti protjerane iz BiH kada za to budu stečeni svi neophodni uvjeti.

Godišnje kroz BiH, kazao je, prođe između 350.000 do 400.000 stranaca, a Služba za poslove sa strancima, u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, provjerava sve aplikacije za njihov ulazak u zemlju.

„Osobama, koje su po bilo kojem osnovu sumnjive, ulazak nije dozvoljen. Prema procjenama, posebna prijetnja su osobe koje su imale državljanstvo BiH, ali im je ono oduzeto i postale su prijetnja za sigurnost“, rekao je Mektić.

"Ima i određeni broj osoba za koje postoje podaci koji ukazuju da se nalaze u BiH, a do kojih bismo u kratkom vremenu mogli da dođemo. Ima i onih za koje znamo da nam predstavljaju prijetnju, ali nisu dostupne i pretpostavlja se da koriste ilegalne načine ulaska u zemlju“, rekao je Mektić.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da je broj ilegalnih ulazaka u BiH smanjen zahvaljujući zajedničkim akcijama Granične policije BiH i sigurnosnih agencija iz zemalja okruženja.

„Za devet mjeseci ove godine broj ilegalnih ulazaka državljana Turske smanjen je za 80 posto zahvaljući našim akcijama. Ima još ilegalnih imigranata s prostora Srbije, pretežno Albanaca, zatim iz Makedonije“, rekao je Dumančić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH Branko Zrno rekao je da su se direktori policijskih agencija na nivou BiH saglasili da je stanje sigurnosti u BiH dobro, uz određene probleme, koji nisu isti za sve policijske agencije.

Konferencija o pitanju sigurnosti u BiH se nastavlja i sutra izlaganjem ministra odbrane BiH Selme Cikotića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: