BiH
23

Zbog prekomjernog zagađenja zraka u Lukavcu proglašena epizoda pripravnosti

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog evidentnog povećanja koncentracije sumpordioksida u zraku u protekla dva dana na području općine Lukavac, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona (TK) danas je proglasilo epizodu pripravnosti u ovoj općini.

Koncentracija sumpordioksida, prema pokazateljima mjerne stanice u Lukavcu, u protekla dva dana bila je veća od 350 mikrograma po metru kubnom, što je dovelo do proglašenja epizode pripravnosti u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka.

Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka predviđene su tri epizode i to pripravnosti, upozorenja i uzbune.

Da bi se proglasila epizoda pripravnosti potrebno je da dva dana uzastopno, po najmanje tri sata, koncentracija sumpordioksida bude veća od 350 mikrograma po metru kubnom.

"U Lukavcu smo u subotu i nedjelju imali po tri sata prelazak graničnih vrijednosti i imamo obavezu da proglasimo epizodu pripravnosti. Mi upozoravamo rizične grupe stanovništva na smanjeno kretanje i apelujemo na smanjeno korišenje motornih vozila, a građanima se također ne preporučuje duži boravak na otvorenom", kazao je za Klix.ba ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK Hasan Fehratović.

Općini i Civilnoj zaštiti Lukavac naloženo je da poduzmu sve neophodne mjere kako bi se u epizodi pripravnosti koncentracija sumpordioskida smanjila, a građani zaštitili od neželjenih posljedica.

Iz resornog ministarstva upozoravaju i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivaju da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama.

Također, korisnicima i vlasnicima kotlovnica i ložišta upućen je apel na poduzimanje svih tehnički izvodljivih mjera u cilju smanjenja emisije štetnih materija u zrak, uključujući korištenje ekološki prihvatljivih energenata.

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK naveli su da je na području Tuzle u protekla dva dana zabilježeno zagađenje zraka, ali da još uvijek nisu ispunjeni formalni uslovi kako bi se proglasila neka od epizoda.

"Tuzla ima tri mjerne stanice, a da bi se u ovom gradu proglasila jedna od epizoda potrebno je da povećanje parametara bude zabilježeno na dvije mjerne stanice", istakao je resorni ministar.

Međutim, i građanima Tuzle je izdata preporuka o ograničenju kretanja na otvorenom, kao i smanjenju korištenja automobila.