Taxi već poskupio
0

Zbog poskupljenja nafte zatraženo poskupljenje javnog prijevoza u Zenici

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pred vijećnicima Gradskog vijeća Zenice na narednoj sednici koja je planirana za dva dana naći će se i tačka o izmjenama cjenovnika pružanja usluga javnog prijevoza u kojem je predloženo da dosadašnja cijena od 1 KM bude povećana na 1,60 KM za gradski saobraćaj.

U prijedlogu kojeg su prevozničke firme dostavile Gradskom vijeću Zenice, a koje od 10. januara prošle godine obavljaju djelatnost javnog gradskog prijevoza umjesto Zenicatransa, se navodi da su po uspostavljanju gradskog saobraćaja cijene dizel goriva bile znatno niže, a da su na udaru bili i tokom pandemije koronavirusa kada je uvedena zabrana obavljanja javnog prevoza čime su ostali bez prihoda iz ove djelatnosti.

"Ujedno, nama su ostale fiksne obaveze prema radnicima i druge obaveze koje smo izmirivali iz vlastitih rezervi. Uslijedila je izmjena epidemioloških mjera pa je gradski prijevoz ponovo odobren, ali je broj putnika bio ograničen na 50 posto sjedećih mjesta. Redovno smo održavali linije, bez putnika, ostvarivali minimalne prihode u poslovanju. Poznato vam je da je na teritoriji Grad Zenica rasprostranjena i pojava nelegalnog prevoza putnika te da su rezultati nastojanja da se ova pojava sankcioniše i spriječi ostali krajnje skromni", navode prevoznici.

Dalje ističu da je pored svih poteškoća dodatna i poskupljenje dijelova za održavanje ispravnosti vozila, što se posebno odnosi na gume, stakla, akumulatore, ulja i maziva.

"U cijelom periodu obavljanja ove javne usluge suočeni smo s kontinuiranim rastom cijene goriva, koja na dan pisanja ovog podneska iznosi 2,96KM/l što nas dovodi u situaciju da nemamo bilo kakve izglede za normalno poslovanje, čak i kada se odreknemo bilo kakve zarade. Pri ovim okolnostima i sa važećom cijenom prevoza od 1 KM nismo u mogućnosti čak ni da namirimo minimalne, nužne, troškove pružanja navedeni usluga. Iz navedenih razloga ovim putem predlažemo i molimo Vijeće Grada Zenice da odobri da se cijena u javnom prevozu poveća najmanje na iznos od 1,60 KM, a ukoliko to nije moguće da se pokuša ostvariti mogućnost subvencije od grada", piše u prijedlogu upućenom Gradskom vijeću Zenice, a kojeg potpisuju agencije Prevoz putnika Zavidovići, Babić Bisstours i Bosmekni trans.

Na kraju su naveli da su vozači u gradskom prevozu u većini bivši zaposlenici Zenicatransa, ali odluku o cjenovniku usluga javnog prijevoza donijeti će Gradsko vijeće Zenice.

Ranije su na području Grada Zenice poskupjele i taxi usluge koje su prije poskupljenja iznosile minimalnih 2 KM dok je sada minimalna cijena 3 KM.