{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog poništene privatizacije HI "Azot" federalnom tužiteljstvu prijavljeno šest osoba

F
23.10.2007. u 15:33
0
0
Zbog poništene privatizacije HI "Azot" federalnom tužiteljstvu prijavljeno šest osoba
0
Zbog poništene privatizacije HI "Azot" federalnom tužiteljstvu prijavljeno šest osoba
Nakon višemjesečne istrage koju su proveli službenici Federalne uprave policije i MUP-a Bosanskopodrmjskog kantona, Federalnom tužiteljstvu dostavljen je izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv: S. O., M. B., A. P., V. N., M. D. i A. V., svi iz Goražda, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela vezano za odluke koje se odnose na poslove privatizacije bivše HI "Azot".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako se navodi u saopćenju Federalne uprave policije, postoji osnov sumnje da su navedeni počinili kaznena djela na način što su kao članovi radne grupe i potpisnici Odluke poništili privatizaciju HI "Azot" Vitkovići iz koje su nastala četiri, odnosno pet novih poduzeća, a da za to nisu imali presude nadležnog suda o počinjenim nezakonitim radnjama tokom postupka privatizacije.

Navedeni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, neizvršavanje sudske odluke, samovlašće i lažno predstavljanje.

Iz bivše HI "Azot" Vitkovići nastala su privredna društva "Bazna hernija", "Malotonažna hemija" , "Bazeni", "Grafika" i "Fabrika vode".

Naime, nakon donesene Odluke privatizirana imovina je proglašena državnom, a usljed samoorganizacije radnika novim vlasnicima je onemugućen ulaz i poslovanje. Radnici u štrajku, koji su povremeno finansijski potpomagani od Vlade Bosanskopodrinjskog kantona, organizirali su osiguranje kruga "Bazne hernije" koje je bilo nedovoljno, a za vrijeme kojeg se dogodilo više krađa čija šteta premašuje iznos od dva miliona KM. Također, predsjednik štrajkačkog odbora se i nakon raskida radnog odnosa s poslodavcem predstavljao kao predsjednik.

Kako se ističe u saopćenju Federalne uprave policije, u toku su daljnje krminalističko-operativne radnje na tom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: