BiH
0

Zbog poništene privatizacije HI "Azot" federalnom tužiteljstvu prijavljeno šest osoba

FENA
Nakon višemjesečne istrage koju su proveli službenici Federalne uprave policije i MUP-a Bosanskopodrmjskog kantona, Federalnom tužiteljstvu dostavljen je izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv: S. O., M. B., A. P., V. N., M. D. i A. V., svi iz Goražda, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela vezano za odluke koje se odnose na poslove privatizacije bivše HI "Azot".

Kako se navodi u saopćenju Federalne uprave policije, postoji osnov sumnje da su navedeni počinili kaznena djela na način što su kao članovi radne grupe i potpisnici Odluke poništili privatizaciju HI "Azot" Vitkovići iz koje su nastala četiri, odnosno pet novih poduzeća, a da za to nisu imali presude nadležnog suda o počinjenim nezakonitim radnjama tokom postupka privatizacije.

Navedeni se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, neizvršavanje sudske odluke, samovlašće i lažno predstavljanje.

Iz bivše HI "Azot" Vitkovići nastala su privredna društva "Bazna hernija", "Malotonažna hemija" , "Bazeni", "Grafika" i "Fabrika vode".

Naime, nakon donesene Odluke privatizirana imovina je proglašena državnom, a usljed samoorganizacije radnika novim vlasnicima je onemugućen ulaz i poslovanje. Radnici u štrajku, koji su povremeno finansijski potpomagani od Vlade Bosanskopodrinjskog kantona, organizirali su osiguranje kruga "Bazne hernije" koje je bilo nedovoljno, a za vrijeme kojeg se dogodilo više krađa čija šteta premašuje iznos od dva miliona KM. Također, predsjednik štrajkačkog odbora se i nakon raskida radnog odnosa s poslodavcem predstavljao kao predsjednik.

Kako se ističe u saopćenju Federalne uprave policije, u toku su daljnje krminalističko-operativne radnje na tom predmetu.