Naše nelogičnosti
44

Zbog politikantstva BiH još uvijek nema jedinstvene Covid propusnice

B. R.
Ilustracija: Shutterstcok
Ilustracija: Shutterstcok
U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji jedinstvena Covid propusnica. I po ovom pitanju je prevladalo politikantstvo predstavljeno kao entitetsko pitanje.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini počela je prije nekoliko mjeseci i još se precizno ne zna koliko je građana vakcinisano. Razlog za to jeste što pojedini, oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa u inostranstvu, domaćim institucijama nisu prijavili da su to učinili. Oni su dobili i potvrdu strane države da su vakcinisani, a na osnovu koje mogu lakše putovati i vršiti druge aktivnosti.

Ove potvrde ili propusnice u Bosni i Hercegovini nisu jedinstvene - izdaju ih entiteti, odnosno kantoni. U Republici Srpskoj smatraju da je ovo isključivo entitetsko pitanje i naglašavaju da njihove propusnice sadrže sve ono na čemu je insistirala Evropska unija. U Federaciji Bosne i Hercegovine svaki kanton pojedinačno izdaje ove propusnice.

U FBiH postoji spremnost za jedinstvene propusnice, ali ne i u drugom entitetu. U međuvremenu, postoje navodi da su pojedini građani imali poteškoća prilikom putovanja u drugu državu koristeć propusnice koje su izdale bosanskohercegovačke vlasti.

S druge strane, nije poznato da su u drugim zemljama ovakve propusnice izdavale instance vlasti ispod one centralne - u njima postoje jedinstvene propusnice, a ne one koje izdaju regije, pokrajine ili slično.

S obzirom na to da se Covid propusnicama o vakcinaciji sve više uslovljavaju različite aktivnosti, onda ne bi bilo iznenađujuće da propusnica izdata u jednom kantonu ne bi bila prihvaćena u drugom kantonu zbog tehničkog, birokratskog ili nekog drugog propusta.