Ponovo isto
17

Zbog pitanja o konstitutivnosti Srba u HNK nije održana sjednica kantonalne skupštine

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Danas planirana 28. sjednica Skupštine HNK nije održana nakon što je SDP-ov zastupnik Amer Zagorčić zatražio dopunu Dnevnog reda i uvrštanje amandmana na Ustav HNK koja tretiraju pitanje konstitutivnosti srpskog naroda.

Nakon Zagorčićeva istupa Dragan Tule iz HDZ-a zatražio je dva sata pauze, da bi predsjedavajući Šerif Špago dao pauzu od pola sata. Pauza je ipak potrajala duže od dva sata, a pošto se zastupnici nisu vratili u skupštinske klupe predsjedavajućem je ostalo samo da održavanje sjednice prolongira.

"Nakon pauze koju je tražio Klub Hrvata nažalost nismo mogli usuglasiti stavove oko nastavka tj. početka sjednice te je kolegij donio odluku da se održavanje ove sjednice prolongira, termin će biti naknadno određen", izjavio okupljenim medijima Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK.

Špago je kazao da je u klubovima koji su zasjedali u toku pauze preovladavao stav da se glasa o predloženim amandmanima, odnosno o uvrštavanju na dnevni red, a bilo je i prijedloga da se sačeka apalacija koja je podnesena na to da su pojedini dijelovi ustava HNK neustavni sa višim ustavnim aktima.

"Nažalost o svim tim prijedlozima nije se moglo usuglasiti da se današnja sjednica nastavi, odnosno nije se mogao utvrditi Dnevni red u skladu sa stavovima klubova naroda", zaključio je Šerif Špago.

Aner Žuljević, zastupnik SDP-a kazao je za Klix.ba da su zastupnici Socijaldemokratske partije kao što su i obećali tražili uvrštavanje ustavnih amandmana o konstitutivnosti na današnju sjednicu Skupštine.

"Klub HDZ-a je tražio pauzu koja je na trajala satima i rezultirala prekidom sjednice s neutvrđenim terminom nastavka. Iako nismo čuli obrazloženje kluba HDZ-a jasno je kako su pauzu iskoristili kako bi proceduralno onemogućili izjašnjavanje u kojem bi morali pokazati da li su spremni omogućiti ravnopravnost svih u našem kantonu. Za nas je ovo prethodno političko pitanje svih odnosa u HNK i od istog ne mislimo nikad odustati", izjavio je Žuljević za Klix.ba

Žuljević kaže kako o novim modelima i načinu borbe će odlučivati u narednom periodu.

"Još jednom pozivamo HDZ da podrži amandmane i da iz HNK pošaljemo pozitivnu poruku početka zajedničke borbe za ravnopravnost svih naroda na svakom pedlju ove zemlje. Samo tako će pokazati da je njihova politika iskrena ili se u protivnom suočavaju sa situacijom potpunog demaskiranja njihove lažne evropske politike", kazao je na kraju Žuljević.