BiH
18

Zbog obilnih padavina u Crnoj Gori vodostaj Drine u porastu

Piše: E. A.
Zbog obilnih padavina u posljednja 24 sata nivo rijeke Drine i njenih pritoka u blagom je porastu.

Prema posljednjim informacijama rijeka Drina se izlila na jednom mjestu u Ustikolini. Iz Općine Foča u FBIH potvrdili su da je današnji nivo Drine bio najveći od poplava 2010. godine. Iz Kantonalnog operativnog centra saopćeno je i da je vodostaj Koline i Prače u blagom porastu, ali da trenutno nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Nivo rijeke Drine izmjeren jutros na hidrološkoj stanici u Goraždu iznosio je 150,17 centimetara i bio je u blagom padu u odnosu na proteklu noć. Prema zadnjem mjerenju u 13 sati nivo rijeke Drine je u blagom porastu i iznosio je 196,4 centimetra. Pritoke rijeke Drine, Kolina i Prača su u blagom porastu, ali trenutno nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita. Drina nosi velike količine drveća i smeća, a u Goraždu je poplavila lokalitet Moto kluba.

Prema informacijama Civilne zaštite općine Foča u RS i u Foči je povećan nivo rijeke Drine kao i njenih pritoka. Razlog ovom povećanju vodostaja su velike kišne padavine na području Crne Gore.

Kako saznajemo na HE Mratinje rade tri turbine i trenutno se ispušta 205 metara kubnih u sekundi. U Foči nabujala voda je ugrozila Aqua park. Prema informacijama Civilne zaštite Foča jezero na HE Mratinje nije puno i može primiti još mnogo vode, a isto tako padavine su prestale pa trenutno nema opasnosti od ispuštanja većih količina vode iz jezera. Prema informacijama iz HE Višegrad iz jezera trenutno ispuštaju 880-900 kubnih metara u sekundi, tako da je nivo vode trenutno pod kontrolom.