|

Zbog neusvajanja budžeta u FBiH nema isplata ni boračkoj kategoriji

Zbog neusvajanja budžeta u FBiH nema isplata ni boračkoj kategoriji
377
Klix.ba
31.1.2019. u 16:20
275
komentara
377

dijeljenja
Zbog neusvajanja budžeta u FBiH nema isplata ni boračkoj kategoriji Foto: H. M./Klix.ba
U sjedištu Vlade Federacije BiH federalni ministri Salko Bukvarević i Vesko Drljača održali su radni sastanak s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH. Bukvarević je poručio da zbog neusvajanja budžeta za 2019. nema isplata ni boračkoj kategoriji.
Sastanku su prisustvovali i direktori Federalnog zavoda PIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH su uputili pitanje ministru Bukvareviću da li je moguće isplatiti naknade boračkoj kategoriji bez usvajanja Budžeta u Domu naroda Federacije BiH, s obzirom na činjenicu da su pod velikim pritiskom branilaca i njihovih porodica koji zovu i traže informacije.

Ministar Bukvarević je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH te je podsjetio da su Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH uradili svoj dio posla i da isto treba učiniti i Dom naroda FBiH.

Sa sastanka je upućen zajednički apel da se što prije sazove sjednica Doma naroda FBiH i usvoji Budžet za 2019. godinu kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice.

Podsjetili su da su u pitanju najranjivije kategorije kojima su jedini izvor finansiranja upravo ove naknade iz federalnog budžeta te da bi njegovo neusvajanje i blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.

Sa današnjeg sastanka Sa današnjeg sastanka


Na održanom sastanku razmatrano je nekoliko tačaka, imeđu kojih i Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH, Izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH te inicijativa Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60%.

Doneseni su zaključci da Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata podržavaju Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH te da će Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu u skladu s dostavljenim inicijativama pripremiti tekst Izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH.

Također, zaključeno je da je potrebno u što kraćem roku izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH. Kroz ove izmjene znatno bi se olakšalo zapošljavanje osoba s invaliditetom, a sam fond bi se ojačao i imao bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa da se formira radna grupa koja će raditi na ovom pitanju.

U vezi s inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60% zaključeno je da se inicijativa ponovo treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi se njihovi predstavnici usaglasili u kom pravcu je potrebno djelovati te inicijativu ponovno dostavili federalnom ministarstvu.

Podsjetimo, FBiH je od sutra praktički u finansijskoj blokadi, jer Dom naroda nije usvojio budžet za 2019.
Prijavi grešku


Komentari (275)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...