Saznaje Klix.ba
20

Zbog neregularnosti i sukoba interesa poništen Zornićev konkurs za prijem uposlenika u Toplanama

Ervin Mušinović
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Direktor Toplana Berin Alagić poništio je konkurs za prijem 20 uposlenika, koji je pred smjenu raspisao Enver Zornić. Konkurs je poništen nakon otkrića da su se na radna mjesta prijavili sin i kćerka predsjednika Komisije za provođenje javnog oglasa, a koji uprkos sukobu interesa nije tražio izuzeće.
Zornić je 4. oktobra 2019. godine, tačnije u vrijeme dok je još obnašao dužnost direktora, donio rješenje kojim je imenovao Komisiju za provođenje javnog oglasa za prijem 20 radnika u Toplanama. Na poziciju predsjednika komisije imenovan je Džemal Aganović.

Nakon završene procedure započeo je proces otvaranja pristiglih prijava kada se i došlo do saznanja da je kćerka predsjednika Komisije za provođenje javnog oglasa Džemala Aganovića aplicirala na dvije oglašene pozicije, ali i da je njegov sin aplicirao na jedno od ponuđenih radnih mjesta.

Kako saznajemo, kćerka Aganović konkurisala je na pozicije administrator I (SSS, neto plaća: 973 KM) i referent za kadrovske poslove (SSS, neto plaća: 973 KM) dok je njegov sin aplicirao za radno mjesto referent-blagajnik (SSS, neto plaća: 973 KM).

Ova činjenica sporna je s obzirom na to da je Vlada Kantona Sarajevo usvojila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala, koja je i objavljena 28. februara 2019. godine u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

U ovoj uredbi jasno je navedeno da će "član komisije odmah ili najkasnije dva dana od dana saznanja za razloge izuzeća zatražiti izuzeće u komisiji, ukoliko je srodnik nekog od prijavljenih kandidata u pravoj ili pobočnoj liniji do četvrtog stepena i u tazbinskoj liniji do drugog stepena".

"O zahtjevu za izuzeće iz stava (1) ovog člana poslodavac donosi odluku najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva, a protiv ove odluke žalba nije dopuštena", navedeno je u uredbi koja je već nekoliko mjeseci na snazi.

U praksi, to znači da je Džemal Aganović davno trebao zatražiti izuzeće iz komisije za provođenje javnog oglasa, jer je svojim učešćem javni konkurs učinio u potpunosti neregularnim. Međutim, odgovornost pored Aganovića snose i ostali članovi Komisije koji su bili dužni ukazati na očigledan sukob interesa.

Krvno srodstvo dvoje prijavljenih kandidata bilo je poznato svim članovima komisije s obzirom na to da su svi kandidati u prijavnoj dokumentaciji dostavili rodne listove, na kojima piše ime oca, ali i upisali svoje adrese stanovanja koje se u slučaju dva kandidata podudaraju s adresom stanovanja Džemala Aganovića.

Neregularnosti na javnom oglasu za prijem uposlenika u Toplanama pokazuje i da odluka Vlade Kantona Sarajevo o uvođenju supervizora na javnim konkurs također ne garantuje da će on biti proveden u skladu sa zakonima. Naime, regularnost na konkursu u Toplanama nadgledao je jedan od supervizora kojeg je imenovao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i koji je bio dužan prijaviti neregularnost u samom procesu, što nije učinio.

Postavlja se pitanje i same procedure izbora supervizora s obzirom na to da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS navodno i na ranijim konkursima u Toplanama imenovao istu osobu za supervizora.

Sve ovo bili su razlozi zbog kojih je novoizabrani vršilac dužnosti direktora Toplana Berin Alagić odlučio poništiti javni oglas. U skorije vrijeme očekuje se da će Alagić imenovati novi sastav Komisije za provođenje javnog oglasa te ponoviti konkurs za prijem uposlenika.