Skupo nas koštaju
25

Zbog nerada Parlamenta i Predsjedništva BiH na čekanju sporazumi teški 1,9 milijardi KM

Ervin Mušinović
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zbog Dodikove blokade Predsjedništva BiH i nerada Parlamentarne skupštine BiH blokirani su finansijski sporazumu vrijedni više od 1,9 milijardi KM, a koje je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH. Uprkos stalnim osporavanjima SNSD-a i tvrdnjama o "tehničkom mandatu" Vijeća ministara BiH, zvanični podaci govore kako je državna vlada jedini organ vlasti koji funkcioniše na nivou institucija.
Ni skoro godinu dana od održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine nije formirana. Šta više, zbog političke odluke SNSD-a da ne učestvuje u radu Parlamentarne skupštine BiH, od dana konstituisanja do danas državna zakonodavna vlast nalazi se u potpunoj blokadi.

Naročito aktivnim radom ne može se pohvaliti ni Predsjedništvo BiH posebno u prvih osam mjeseci rada kada se na poziciji predsjedavajućeg nalazio Milorad Dodik. Od 20. jula 2019. godine predsjedavanje od Dodika preuzeo je Željko Komšić koji je ranije obećao intenzivirati rad kolektivnog šefa naše države.

Vidno nezadovoljni činjenicom što na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH još uvijek nije sjeo njihov kadar, funkcioneri SNSD-a u proteklih nekoliko mjeseci, potpuno ignorišući činjenicu da zakonodavna vlast nije donijela nijedan zakon zbog njihovih blokada, iznosili su tvrdnje kako Vijeće ministara BiH ne funkcioniše. Šta više, u javni prostor počeli su uvoditi i priču o navodnom "tehničkom mandatu" Vijeća ministara BiH iako "tehnički mandat" ne postoji, odnosno aktuelni saziv Vijeća ministara BiH ima puni mandat sve do izbora novog saziva državne vlade.

Prema podacima do kojih je došao portal Klix.ba, Vijeće ministara BiH jedini je organ vlasti koji funkcioniše na nivou institucija od dana održavanja izbora do danas. Od oktobra 2018. godine do kraja augusta 2019. godine državna vlada održala 31 sjednicu (redovne i vanredne) te u tom periodu usvojila čak 705 tačaka.

Među ovim tačkama nalazi se i 26 finansijskih sporazuma koji nikada nisu zaživjeli upravo zbog nerada Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine BiH. U ladicama članova Predsjedništva BiH stoji ukupno 11 sporazuma i inicijativa čija vrjednost iznosi 199.099.677 eura.

Riječ je o Sporazumu o finansiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između EU i BiH, Prijedlogu za zaključivanje provedbenog Sporazuma o implementaciji između Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH i "Deutsche Gesellshaft International Zusammenarbeit" za Program jačanje investicija u BiH (faza III), Sporazumu o finansiranju projekata između BiH i KfW (prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška - faza 1) i Sporazumu o grantu između razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom - BiH 6.

Predsjedništvo BiH nikada nije razmatralo ni Sporazum o izmjenama i dopunama koji se odnosi na Okvirni sporazum kojim se uređuju aktivnosti Evropske investicijske banke, Dodatni protokol 6 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između CEFTA strana, Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekat Javni prijevoz Sarajevo) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, ali i Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekat izgradnje sanitarne deponije na području općina Živinice, Banovići i Kladanj) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na sjednici kolektivnog šefa države nikada se nije našla ni Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo - I transferzala) kao ni Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt gradskih saobraćajnica Sarajevo - IX transferzala) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ipak, stanje vezano za finansijske sporazume koje dostavlja Vijeće ministara BiH mnogo je gore kada je riječ o ratifikaciji tih sporazuma u Parlamentarnoj skupštini BiH. Generalno gledano, Predsjedništvo BiH ranije je u različitim fazama prihvatalo najveći broj međunarodnih sporazuma koje dostavlja Vijeće ministara BiH, ali problem nastaje kod ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH jer je ustaljena praksa da ovaj organ rijetko kada održava sjednice.

Tako su u ovom momentu zbog nerada Parlamentarne skupštini BiH blokirani finansijski sporazumu teški čak 772.775.517 eura. Kada se saberu sporazumu o kojima se još nije izjasnilo Predsjedništvo BiH i sporazumi koje nije ratifikovala Parlamentarna skupština BiH, a koje je Vijeće ministara BiH u skladu sa zakonskim ovlastima dostavilo na razmatranje, doći će se do iznosa od 1.900.822.660 KM .

Finansijski sporazumi koji čekaju na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH jesu Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu (Projekat Koridor 5c - obilaznica Doboj) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, Amandman broj 1 na Sporazum o grantu za podršku Državnom projektu stambenog zbrinjavanja između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom CHP BiH - 1 i Sporazum o finansiranju između BiH i Evropske komisije o izmjeni Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije koji se odnosi na "IPA Jadranski program prekogranične saradnje" u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći.

Na dnevni red nikada nisu stavljeni ni Sporazum o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Sporazum između Vlade Švicarske konfederacije i Vijeća ministara BiH koji se odnosi na odobravanje finansijskog doprinosa u vidu donacija za Projekt prikupljanja otpadnih voda u Zenici, Sporazum o finansiranju i projektu između BiH i FBiH i Grada Zenice i KfW-a u iznosu od 4.750.000 eura - Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici, Amandman broj 1 na Sporazum o grantu u okviru SIDA BiH zaključen između BiH i EIB-a kao ni Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Što se tiče drugih finansijskih sporazuma zakonodavna vlast nije razmatrala ni Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2017. godinu između EU i BiH, Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom - BiH5, Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu (Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj i Ugovor grantu (Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni Grant iz Regionalnog programa za energetsku efikasnost Zapadnog Balkana.

Također, na ratifikaciju čekaju i Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat autocesta na Koridoru 5C poddionica Nemila - Donja Gračanica (Zenica sjever - Komponentna B), Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat autocesta na Koridoru 5C poddionica Nemila - Donja Gračanica (Zenica sjever - Komponentna A) i Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o zajmu (Projekat Koridor 5C - Dio 3) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

U isto vrijeme dok finansijski sporazumu teški 772.775.517 eura čekaju da se napokon odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH domaći parlamentarci uredno primaju plaće i ostale naknade za svoj nerad. Šta više, donedavna predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, pod čijim osmomjesečnim predsjedavanjem nije održana nijedna redovna sjednica Zastupničkog doma PSBiH, odlučila je da "sredi" svoj kabinet pa će tako uskoro dobiti nove zavjese, tepihe i etisone.