BiH
0

Zbog nekonstituiranja vlasti protest ispred zgrade Federalnog Parlamenta

FENA
Pokret "Dosta" je danas ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu organizirao protestno okupljanje građana zbog činjenice da ni nakon 83 dana od općih izbora vlast na državnom, federalnom i kantonalnom nivou još nije konstituirana.

Članovi ovog pokreta ocjenjuju kako izabrani zvaničnici pokazuju na ovaj način svoju neodgovornost prema biračima i zanemaruju rješavanje nagomilanih problema zbog kojih društvo srlja u propast.

-Danas je 83. dan kako ne postoji funkcionalna vlast na federalnom nivou. Parlament nije konstituiran, a Vlada u tehničkom mandatu revnosno radi na rasprodaji strateških preduzeća i dodjelama koncesija kako bi se njeni članovi što bolje situirali, izjavio je jedan od aktivista Pokrata "Dosta" Demir Mahmutčehajić.

On upozorava kako će u narednom periodu situacija za građane naše zemlje biti još teža, imajući u vidu između ostalog najavljeno poskupljenje struje i moguće ukidanje socijalnog dodatka za penzionere.

Aktivsti Pokreta "Dosta" traže zamrzavanje cijena električne energije, isplatu svih dugovanja i obaveza Fondu PIO/MIO, nepristrasnu reviziju privatizacije i usvajanje zakona o porijeklu imovine.

Iako su očekivali da će im se pridružiti veliki broj građana, s obzirom na to da je većina njih socijalno ugrožena i obespravljena, u Pokretu "Dosta" su izrazili nezadovoljstvo odzivom na protestno okupljanje.

Protestima se odazvala samo nekolicina građana, što izaziva čuđenje i nameće pitanja "da li to zaista nema razloga za pobunu i da li je to građanima dobro", ističu u Pokretu "Dosta".

Izraze podrške ovom pokretu uputili su predstavnici Udruženja nezaposlenih, radnici "Sarabona", te Pokreta za socijalnu pravdu.